Life Fehér Patrik 2024. 04. 29.

Évekig eltarthatnák Magyarországot a Pokémonok

Tudod, mennyi pénzt hozott a konyhára a Barbie, a Star Wars vagy épp Pókember? És kitalálod, melyik közülük a legsikeresebb? Mutatjuk a világ legtöbb bevételét termelő médiafranchise-ait!

A világ legnagyobb médiafranchise-ainak karaktereit, szereplőit bárhol, bármikor és bármilyen formában felismerjük. Amikor valami nagyon sikeres egy területen, akkor általában a határok elmosódnak, és mindent leuralnak. A filmből játék készül (Star Wars), a játékból film (Barbie), és akkor még nem is beszéltünk a videojátékokról vagy épp a cserélgethető kártyákról.

Mindezeket összegezve bevételi szempontból sorba is állítható, mely nagy franchise-ok a legsikeresebbek a világon. A lista sokaknak meglepő lehet, ugyanis a legjobb tízből ötért a japánok felelnek.

Helyezés Médiafranchise Összes bevétel (milliárd dollár)
1. Pokémon 147
2. Hello Kitty 89
3. Micimackó 76
4. Mickey egér 74
5. Star Wars 70
6. Anpanman 56
7. Disney hercegnők 46
8. Shōnen Jump 40
9. Mario 38
10. Marvel Cinematic Universe (MCU) 35

Mint a táblázatból látható, a legnagyobb kasszasikernek eddig a Pokémon bizonyult, mellyel 1996 óta átszámítva 53 863 milliárd forintot kerestek az alkotók. Gyakorlatilag a listán egyedüliként minden területen taroltak a kis lények: az animációs filmek még mindig jól mennek, de a plüssjátékok, a kártyák és a videojátékok világában is letették a névjegyüket, elég csak a mindenkit telefonos zombivá tevő Pokémon GO-ra gondolni.

Pokémon GO egy telefonon (Kép: AaronP/Bauer-Griffin/GC Images)

Pokémon GO egy telefonon (Kép: AaronP/Bauer-Griffin/GC Images)

Összehasonlításképpen: a magyar államháztartás központi alrendszerének 2024-es kiadási főösszege 40 755 milliárd forint, a bevételi főösszeg pedig 38 240 milliárd forint.

Japán mellett a lista másik domináns ereje a Disney. Ők álltak hosszasan a Micimackó és a Mickey egér mögött is, de a Star Wars és az MCU is az övék.

A listáról lemaradt a Barbie, ami kissé meglepő lehet a tavalyi év sikerfilmje után. Maguk a játékbabák és a hozzájuk készített, gyerekeknek szóló animációs filmek 24,7 milliárd dollárt (9046 milliárd forintot) hoztak a konyhára önmagukban. A mozikat leuraló Margot Robbie-féle feldolgozás ehhez “csak” 1,44 milliárd dollárt (529 milliárd forintot) tud hozzátenni, azaz ez sem elég a legjobb tízes eredményhez.

Forrás: Visual Capitalist
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Chukrut Budrul/SOPA Images/LightRocket via Getty Images