Life Kovács Miklós 2024. 04. 29.

Így készülhetnek olcsó házak pár hónap alatt

A 3D-nyomtatás technológiája változást hozhat a sorozatban gyártott lakások területén, olcsóbb és gyorsabb is a hagyományos módszereknél.

Portugália második legnagyobb városának agglomerációjában épült meg egy különleges lakóház, melynek szerkezetét teljes egészében a Cobod BOD2 típusú 3D nyomtatóval készítette a Havelar nevű cég.

A két hálószobás épület nyolcvan négyzetméter alapterületű, és a nyomtatási folyamat csupán 18 óráig tartott. Ezt követően jöttek az építőmunkások, és fejezték be kulcsarkészre az ingatlant, a nyílászárók behelyezésével, vezetékek kiépítésével, burkolással, tetőszerkezettel együtt. Így a ház az első lépéstől az átadásig nagyjából két hónap alatt készült el.

Így készülhetnek olcsó házak pár hónap alatt

A gyorsaság mellett a versenyképes ár is a 3D-nyomtatás mellett szól, a Cobod közlése szerint 1500 euróból (587 ezer Ft) készítenek el egy négyzetmétert, ami messze a Portóra jellemző 3100 eurós (1,2 millió Ft) átlagár  alatt van. Az ok nyilvánvaló: nincs szükség komoly munkaerőre a falak felhúzásához, a gép egy előre megadott programot követve készíti el a fal cementszerű, helyszínen szilárduló rétegeit. Nincs szükség falazóbrigádra.

Ez már a technológia való életbeli felhasználhatóságát mutatja, a ház egyszerű, mindennapi otthon, nem egy demonstrációs darab, van benne két hálószoba, nappali-konyha és fürdőszoba. 

Ez az első 3D-nyomtatott otthon, amelyet a Havelar “épített”, a jövőre nézve a cég reméli, hogy 2030-ra növelni tudja a gyártást, és alternatív építőanyagok, például föld és szalma – tulajdonképpen modern vályog – felhasználásával szén-dioxid-semlegességet érhet el.

Így készülhetnek olcsó házak pár hónap alatt

“Olyan partnerekkel szeretnénk összefogni, akik fenntartható közösségek építésében látják a jövőt” – mondta Rodrigo Vilas-Boas, a Havelar társalapítója. “150 000 euróból (58 millió forint) egy fiatal pár számára lehetővé válik, hogy olyan otthonuk legyen, amilyenről mindig is álmodtak, olyan területen, ahol jó a közlekedés és elérhetőek a szolgáltatások.”

Így készülhetnek olcsó házak pár hónap alatt