Life Fehér Patrik 2024. 03. 07.

Villámtempóban épülnek hatalmas épületek ezzel a technikával

Egyre komolyabban kell venni a 3D-nyomtatással készülő ingatlanokat. Európa legnagyobb, hihetetlenül rövid idő alatt elkészült ilyen épületét nemrég adták át.

Csendes, de építőipari szempontból jelentős esemény történt a németországi Heidelberg városában február végén. Bejelentették ugyanis, hogy a településen elkészült Európa legnagyobb 3D-nyomtatással született épülete, a Wave House adatközpont. Az ingatlan igazi úttörő, ugyanis ipari épületek eddig nemigen készültek ezzel a technológiával, főleg nem ekkora (54 méter hosszú, 11 méter széles és 9 méter magas) méretben.

6 fotó megtekintése

Mindezt a 3D-nyomtatású épületek egyik specialistája, a COBOD nevű cég hozta mindössze 140 óra alatt. Nyomtatójuk óránként 4 négyzetméternyi területet készített el a falakból, ez egy kőművesbrigáddal összehasonlítva remek teljesítmény.

Villámtempóban épülnek hatalmas épületek ezzel a technikával

Kívülről nézve jól látszik, hogyan épült fel az egész. A nyomtatófej körbe-körbe haladt a falak vonala mentén az előre betáplált mintának megfelelően. A számítógépes adatközpontok szigorú biztonsági szabályai miatt sem ablak, sem nagy nyílások nincsenek az ilyen épületeken, emiatt a legtöbbször unalmasak is. Itt viszont a tervező gondolt arra is, hogy ha egyszer benépesül az ipari épület környéke, akkor is takaros ingatlan álljon a területen.

Villámtempóban épülnek hatalmas épületek ezzel a technikával

Sokak szerint a 3D-nyomtatású ingatlanok jelenthetik a jövőt az építőiparban, ugyanis olcsóbb, gyorsabb és a megfelelő alapanyagokkal jóval kisebb az ilyen beruházások környezetterhelése, mint a hagyományos építkezéseké. Mindezekkel együtt ráadásul bőven van még fejlesztési potenciál a területen, izgalmas jövőnek nézünk elébe. Jelen esetben, az adatközpontnál ki is emelték a megszólalók, hogy hagyományos módszereket használva az épületet nem tudták volna megépíteni gazdaságosan.

Forrás: COBOD
Kép(ek) forrása: kraus-heidelberg.de