Style Fehér Patrik 2024. 02. 28.

Rekordot dönt ez a futurisztikus épület

Mindössze 30 méter magas lesz, kategóriájában azonban mégis az az épület lesz a legmagasabb, amelytől egy svájci falu szabályosan a csodát várja.

Amennyire gyönyörűek az alpesi falvak télen és nyáron, annyira zord lehet ott az élet, például a nehéz megközelítés miatt. Jó példája ennek a svájci Mulegns, ahol a 19. század közepe óta szinte teljesen elfogyott a lakosság. Manapság csak 16 ember él a többségében kiürült, elhagyatott házak között, hamarosan azonban fordulhat a kocka.

A falu ad otthont ugyanis a világ legmagasabb 3D-nyomtatással készített épületének.

A 30 méter magas fehér torony egy kulturális tér lesz, mely ellenáll az időjárás viszontagságainak, és a tervek szerint júniusban nyitja meg kapuit. Ez nem csupán Mulegns, hanem a Julier-hágó életében is fontos esemény lesz, mely elvesztette az idők során jelentőségét. Egykor fontos tranzitútvonalnak számított Európa északi és déli része között, most azonban a Tor Alva névre hallgató projekt lesz a legjelentősebb a környék életében.

Rekordot dönt ez a futurisztikus épület

Az épület különlegessége a magasságon kívül az is, hogy a 3D-nyomtatott betonszerkezet betonacélt is tartalmazni fog, ami a megfelelő magasság eléréséhez kell. Ez technológiai áttörést jelent, korábban eddig ilyesmire nem voltak képesek az ezzel a módszerrel készülő épületeknél. Az ötszintes kész szerkezet egyébként 32 előre nyomtatott elemből áll majd össze.

Rekordot dönt ez a futurisztikus épület

Az “építkezés” már el is kezdődött februárban, nyolc elemen már dolgoznak a nyomtatók. Kell is az idő, ugyanis csak a nyomtatás 900 órát, azaz több mint öt hetet vesz igénybe.

Kép: Nova Fundaziun Origen | Benjamin Hofer

Kép: Nova Fundaziun Origen | Benjamin Hofer

Forrás: Tor Alva
Kép(ek) forrása: Benjamin Dillenburger / Michael Hansmeyer | ETH DBT