Life Fehér Patrik 2023. 05. 16.

Épül Európa legnagyobb 3D-nyomtatású épülete

Július végére teljesen el is készül a németországi épület, a falak nyomtatása elképesztően rövid ideig tart majd.

Szépen lassan az élet minden területére beköltözik a 3D-nyomtatás technológiája. Az építészetben már jelen is van ez a megoldás, hiszen sok esetben gyorsabban, olcsóbban és kisebb ökológiai lábnyommal lehet így új épületeket felhúzni. Nem jelent akadályt a méret sem, melyet jól mutat, hogy már formálódik Európa eddigi legnagyobb 3D-nyomtatással készülő épülete Németországban.

A Heidelberg városában készülő új épület nevet nem kapott, célja azonban már ismert: felhőalapú szolgáltatások kiszolgálóépülete lesz, magyarul a falak nagy teljesítményű számítógépeket rejtenek majd. Dizájnját tekintve hullámos falai lesznek az 54 méter hosszú, 11 méter széles és 9 méter magas ingatlannak, melyen felfedezhető lesz majd az is, hogyan haladt végig a 3D-nyomtató az építkezés során.

Épül Európa legnagyobb 3D-nyomtatású épülete Épül Európa legnagyobb 3D-nyomtatású épülete

A kőműves szerepét egy COBOD BOD 2 ipari 3D-nyomtató látja majd el, mely egy speciális betonkeverékkel dolgozik az építkezéseken. A falakat mindössze 140 óra alatt kinyomtatja a gép, és csak két ember szükséges az építkezés során, akik figyelik, hogy az automatizált folyamat a tervek szerint alakuljon.

Épül Európa legnagyobb 3D-nyomtatású épülete

A falak elkészülte után az embereké a terep, a COBOD gépe ugyanis nem képes még az ajtó, a tető, vagy éppen az elektromos hálózat telepítésére. A tervezők hivatalos közleményéből egyébként kiderül, hogy az épület teljes egészében újrahasznosítható lesz, az alkalmazott technológia révén pedig 55 százalékkal kisebb a szén-dioxid-kibocsátás, mint ha ugyanezt az épületet hagyományos beton felhasználásával húznák fel. Hogy még környezetbarátabb legyen a “szerverhotel”, falain zöldfelületeket is kialakítanak.

Épül Európa legnagyobb 3D-nyomtatású épülete

A németországi rekorderépület júliusra készül el, de elnézve azt, hogy mennyire gyors ütemben fejlődik a 3D-nyomtatás, nem biztos, hogy sokáig csúcstartó marad.

Forrás: COBOD