Life FIRSTCLASS 2024. 04. 30.

A mai nap a méheké, ezt tanulhatjuk tőlük

Az apró rovarok élete sok tanulsággal szolgálhat nekünk, embereknek is, a méhek napja alkalmából megnézzük, mit leshetünk el tőlük.

A méhek napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. A BeoBee Méhészet ebből az alkalomból összegyűjtött 5 irigylésre méltó méhjellemvonást, amelyeket mi, emberek is eltanulhatnánk tőlük. 

Csapatmunka 

A méhek világában nem létezik egyes szám. Mindannyiuknak megvan a maga szerepe – van köztük dolgozó, nektárgyűjtő, építő, mézérlelő, gyűjtő, őrző, dajka… –  így, együtt alkotják az egészet. Ebben a tökéletesen szervezett társadalmi struktúrában egymással szinkronban végzik a munkájukat, s minden egyén célja a közös jó.  

A mai nap a méheké, ezt tanulhatjuk tőlük

Békés együttélés 

Egy méhcsaládban nyáron közel 50 000-en élnek, még sincs válás vagy felmondás. Minden egyes munkafolyamat és szerep összefügg a másikkal, ehhez pedig „belátják”, fontos, hogy békében végezzék feladataikat. Ezért nincsenek konfliktusok sem; tökéletes összehangban dolgoznak egymással. 

Beporzók nélkül nincs élet, védjük őket!

A méheknek nagy szüksége van egy biztonságos helyre, ahol télen-nyáron nyugalomban élhetik a mindennapjaikat. Jó ötlet lehet egy méhhotel készítése, ahol megpihenhetnek.

A méhek szeretik a tiszta, gazdag kerteket. Ültessünk olyan növényeket, amelyek sok nektárt és pollent termelnek. A beporzóbarát növények többsége egyébként balkonládában is komfortosan érzi magát, így akkor is óvhatjuk őket, ha csak erkély vagy ablakpárkány áll rendelkezésünkre.

Ne űzzük el őket kertből! Kerüljük a mérgező növényvédő szerek használatát, hiszen a beporzók nagyon érzékenyek a növényvédő szerekre.

Ha méhek élnek a környékünkön, ne zavarjuk őket feleslegesen, és kerüljük a kaptárak vandalizálását. Ne engedjünk a közelükbe háziállatot vagy gyermeket, az mindkettőnek stresszhatás.

Kitartás 

Egy méh élete során körülbelül 450 ezer virágot poroz be, ami azért is meglepő, mert a szezonban csupán 6 hetet élnek. 1 kg mézért körülbelül 18 ezer kilométert kell repülniük, ami annyi, mintha Budapestről Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba utaznánk. Nekünk belegondolni is fárasztó, őket azonban még a jetlag sem kínozza.  

A mai nap a méheké, ezt tanulhatjuk tőlük

Gondoskodás 

Amikor a méh nektárt gyűjt, azt nem magának teszi, hanem azért, mert ez elengedhetetlen a kaptár fennmaradásához. Ugyancsak önzetlenül végzik munkájukat a dajkaméhek is, akik szűnni nem akaró odafigyeléssel gondozzák a tojásokat. Ebben a szervezett társadalomban a méhkirálynő védelme is kiemelkedő fontosságú: őt a dolgozó méhek élete végéig táplálják méhpempővel. Tisztán tartják és ápolják, sőt, a kolónia hőmérsékletét is a méhanya igényeihez igazítják.  

A mai nap a méheké, ezt tanulhatjuk tőlük

 Precizitás  

A méhek az állatvilág legnagyobb építészei, sőt, az általuk épített hatszög alakú méhsejt számtalan mérnököt megihletett már! Nem véletlen, hiszen a hatszög alakú sejtek egyenletesen tömöríthetőek egymás mellé, a rendelkezésre álló tér leghatékonyabb kihasználását, és így a legnagyobb mennyiségű méz tárolását teszik lehetővé.

Forrás: BeoBee méhészet
Kép(ek) forrása: BeoBee