Life Erdős Norbert 2024. 05. 01.

Ritkán látható luxusrepülő landolt Debrecenben

Nem sok ilyen repülő van a világon, egész pontosan 260 darab, az egyik néhány napja a debreceni reptéren szállt le, hogy aztán Mumbaiba repüljön tovább.

Pezsgő-fekete festésű luxusrepülő landolt néhány napja a debreceni repülőtéren, amelyről a hazai légikikötő fotókat is közölt közösségi oldalán. Az Explore 9H-ELF modellszámú gép Katarból érkezett, és az indiai Mumbaiba repült tovább, aztán Dzsidda, majd Párizs következett.

Az erősen átalakított Boeing 737 Business Jet a második legnagyobb hatótávolsággal rendelkező privát repülőgép, melyből állítólag mindössze 260 darab repül rendszeresen világszerte. Ez a darab a máltai Air X Charter flottájának tagja. Az, hogy ki utazott a durván 85 millió dolláros géppel, titok, a reptér nem ad ki ilyen információt. Az átszámítva bő 31 milliárdos jet vélhetően nem magántulajdonban van, hiszen az Air X Charter többek között repülőgépek bérbeadásával foglalkozik.

A luxusgép akár 12 óráig is képes a levegőben maradni egyetlen feltöltéssel, ami nyilván tankolást jelent, nem pedig elektromos áramot, mielőtt valaki még félreérti. A fedélzeten két zuhanyzó, egy tágas vagy két kisebb hálószoba található. A „nappaliban” repülőgépekhez mérten hatalmas konferencia- vagy ebédlőasztal, két kanapé, egy fotel, dohányzóasztalok és további ülések kaptak helyet. Az utasok száma maximum 18 lehet.

Néz szét belül is:

 

A Boeing 737-es egyébként a világ legnépszerűbb közepes hatótávolságú, keskeny törzsű utasszállító repülőgépe, 2019 novemberére 15 156 megrendelt, 10 565 leszállított géppel minden idők legtöbbet megrendelt és legtöbbet legyártott utasszállítójává vált. Egyéként a 737-es alapváltozata is igen borsos összegbe kerül, 50 millió dollár környékén mozog, amely átszámítva 18 milliárd forint. Az első 737-es 1967. április 9-én szállt fel, az első BBJ (Boeing Business Jet) pedig 1998 júliusában gurult ki a gyárból.

Forrás: Debrecen International Airport