Life Kovács Miklós 2024. 05. 01.

Sosem látott mutáció történt az ISS űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomáson tanulmányozott baktériumokra komoly hatással van a mikrogravitációs környezet, ezek a törzsek már teljesen más irányba fejlődnek, mint földi társaik.

A Nemzetközi Űrállomás sem steril terület, különféle baktériumok itt is megtalálhatóak. Ezeket vizsgálva amerikai és indiai kutatók felfedezték, hogy az Enterobacter bugandensis fajhoz tartozó baktériumok a különleges körülmények (a mikrogravitáció mellett az erős háttérsugárzás, a levegő magasabb szén-dioxid-tartalma) hatására eltérő irányban mutálódtak, így genetikailag és működésüket tekintve is elkülönülhetnek a Földön élő E. bugandensistől.

A kutatás szerzői megállapították, hogy egyes gének kizárólag az ISS-en lévő törzsekben vannak jelen, és ezek a különböző alkalmazkodási folyamatokat, vagyis a túlélést támogatták – foglalja össze a lényeget az IFLScience.  

A tanulmány szerint az E. bugandensis amellett, hogy alkalmazkodva már bírja az űrállomás körülményeit,a mutáció során még  ellenállóbbá vált a gyógyszerekkel szemben is, így az „ESKAPE kórokozó csoportba” került, amely számos olyan baktériumot foglal magában, amelyeknél a legnagyobb eséllyel fejlődhet ki antibiotikum-rezisztencia.

Fontos terület megérteni a baktériumok eltérő fejlődését a mikrogravitációs környezetben, mert így lehet hosszú távon megóvni az űrhajósok egészségét, és ha szükséges, legyőzni a kórokozókat.

Forrás: IFLScience
Kép(ek) forrása: Getty Images