Life Kovács Miklós 2024. 05. 14.

5,7 millió forint a robot, ami végre kinyitja a sört

Újabb mérföldkőhöz ért a kínai robotikai cég, az Unitree. Új termékük igen látványos trükköket tud, még a sörösüvegről is leveri a kupakot.

Öles léptekkel halad előre a háztartási humanoid robotok fejlesztésének útján a Unitree. A tavaly bemutatott, gyors sprintre képes, de még kezek nélküli H1 után itt az igazi piaci verzió, amin már valószínűleg elgondolkodnak majd a kutatóközpontok, és nagyobb cégek. A G1-es a robotok között egész olcsón adja fémtestét, forintban 5,7 millióról indul az árlista, a sprinter nagy testvér ezzel szemben 32 millióért vihető haza. 

Ez sem kis összeg, de a G1 már több játékszernél, négyujjas kezével egész finom mozgásokra képes, úgy hadonászik a bottal, mint egy utcai harcos, karatemozdulattal veri le az üvegpalack kupakját, és ha kell, diót tör vagy vezetéket forraszt. 

A demonstrációk jól mutatják, hogy lassan már bevethető lesz egyszerű, monoton feladatok elvégzésére: dobozolást, alap logisztikai munkát simán kinézünk belőle. Utánzással, megerősítéses tanulással tudja elsajátítani a munkafolyamatokat, a térben pedig a fejében lévő 3 LiDAR szenzorral és egy kamerával tájékozódik. Ahogy azt kell, őt is megrugdossák, de állja a sarat, nem esik el, sőt még a bokszkesztyűvel rá mért ütéseket is bírja. 

Mozgását elektromotorok biztosítják egyenként 120 Nm nyomatékkal, az “ízületei” pedig igen széles mozgástartományt engednek 23-43 fok között. Akkumulátora 9000 mAh-s, ezzel nagyjából két óráig tud működni. Méretét tekintve a kisebbek közé tartozik, 35 kilogrammos tömege miatt könnyen szállítható, ilyenkor egy 69x45x30 centiméteres kockába hajtogatja össze magát. 

Bár a megjelenített funkciók egy része még fejlesztés alatt áll, azért döbbenetes a tempó, ahogy ezek a robotok fejlődnek, lassan Issac Asimov után szabadon le kellene fektetni a robotika három alaptörvényét, szükségünk lesz rájuk a jövőben. 

A robotika három alaptörvénye

A sci-fiben a robotika három törvényét Isaac Asimov alkotta meg. A történeteiben szereplő robotok zöme ezen szabályokat követi. Először a Körbe-körbe című novellájában olvashatóak, a következő formában:

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.