Life Erdős Norbert 2024. 05. 14.

Ez lehet a sci-fi, amire évek óta várnak a mozirajongók

Megérkezett Francis Ford Coppola új filmjének előzetese, amelytől tátva maradt a szánk. Vajon tényleg olyan film lesz a Megalopolis, amilyet évek óta várnak a zsáner rajongói?

Az elmúlt öt évből sajnos nehezen tudnánk olyan eredeti, saját ötlet alapján készült sci-fi-mozifilmet említeni, ami ne lett volna csalódás. Na de majd most…

Francis Ford Coppola Megalopolisa egészen elképesztő sztorit vizionál, és a 85 éves, öt Oscar-díjas rendezőhöz méltó a képi világ is. Bátran kijelenthetjük, hogy Coppola szerelemprojektjéről van szó, hiszen a legendás rendező nagyrészt saját vagyonából finanszírozta a film megvalósítását:

120 millió dollárt tolt a Megalopolisaba. Ez átszámítva 43 milliárd forint!

Az olasz származású rendező már 1983-ban elkezdte a Megalopolis-projektet, amelyet először 2001-ben szeretett volna filmvászonra vinni, de azt a szeptember 11-i terrortámadás meghiúsította ezt, hiszen a film nagyrészt New Yorkban játszódik.

Talán nem is gond, hogy eddig húzódott a dolog, mert akkor még biztosan nem tudta volna felkérni Adam Drivert a főszerepre, hiszen a a színész 1983-ban született, az előzetesből pedig úgy tűnik, karaktere nagyon passzol a film világába.

 

Francis Ford Coppola

A híres rendező New Yorkban nőtt fel, apja Carmine Coppola zeneszerző volt, aki többek között a Keresztapa első részében zongoristát alakított, de Nino Rota mellett a teljes trilógiához is komponált pótlólagos zenét. Édesanyja is színésznő volt. Coppola első önálló nagyjátékfilmjét Dementia 13 címen készítette 1963-ban. 1966-ban a második filmje, a Felnőtt fiú vagy már hozta meg számára a kritikusok elismerését és az MA-diplomát.

1969-ben George Lucassal közösen megalapította az American Zoetrope független filmgyártó céget San Franciscoban. A cég első filmje a THX-1138 volt George Lucas rendezésében, 1971-ben. Coppola második produceri munkáját szintén Lucas rendezésében Amerikai graffiti címen mutatták be 1973-ban. Ez a film 5 Oscar-jelölést kapott, beleszámítva a legjobb filmét is.

1972-ben Coppola elkészítette legmaradandóbb alkotását A Keresztapát. A film elnyerte a legjobb film Oscar-díját. 1974-ben bemutatott Magánbeszélgetéssel elhozta Cannes-ból az Aranypálmát, valamint jelölték a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv díjára az Oscar-gálán. A film egyik érdekessége, hogy a Magánbeszélgetést kevéssel a Watergate-botrány kirobbanása előtt mutatták be, így a film hátborzongató jóslatnak bizonyult.

1979-ben készült Apokalipszis most című filmjében Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényét adaptálta. A fülöp-szigeteki 16 hetes munka 238 nap lett, a 36 éves Martin Sheen csaknem belehalt a szívrohamába a helyszínen, de pár hét múlva visszatért. Marlon Brando felkészületlenül és meghízva érkezett. A vietnámi háború túlélői szerint a film élethűen jeleníti meg Vietnám valóságát.

Segítette unokaöccse, Nicolas Cage karrierjét is, akit 1983-as Rablóhal című filmjében is szerepeltetett. Leánya, Sofia Coppola is apja nyomdokaiba lépett: filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Coppola személyes tragédiája, hogy fia, Gian-Carlo meghalt egy hajóbalesetben 22 évesen, 1986-ban.

Az olasz származású rendező jelenleg 85 éves, zsebében öt Oscar-díj, hat Golden Globe, egy BAFTA és két Aranypálma lapul.

Coppola egyelőre nem talált forgalmazót a filmjéhez (vagy még nem választotta ki, hogy melyik stúdióval szerződjön le), az előzetest is saját YouTube-csatornájára töltötte fel, amely alá csak annyit írt: “Új filmünk, a Megalopolis a valaha volt legjobb munka, amit irányítottam.”

Premierdátumról egyelőre nem esett szó, de az már biztos, hogy a filmet levetítik az idei Cannes-i Filmfesztiválon. Ha pedig így lesz, akkor várhatóan még 2024-ben a mozikba kerül. Nagyon várjuk!

Forrás: Francis Ford Coppola