Life Kovács Miklós 2024. 05. 15.

Európa buliszigetén véget vetnek az őrületnek

A hajnalig tartó eszement veretést, zúzást és szeletelést megunták a helyi döntéshozók és a nyugalmat kereső turisták.

Ibiza és Mallorca meseszép mediterrán szigetek, nagyszerű strandokkal, túraútvonalakkal, ételekkel, de a világ mégis a vad bulikról, a hajnalig tartó szeletelésről, az éjszakai bárok fülledt világáról ismeri ezeket a helyeket. Az őrült éjszakáknak azonban szeretnének gátat szabni a helyi vezetők, vagy legalábbis csillapítani a hatást, ezért San Antonia, Llucmajor, Palma és Calvia együttesen korlátozásokat vezet be az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

Tehát ha idén nyáron itt szeretnénk eldobni az agyunkat, akkor számítsunk az új szabályokra.

Többek között immár szigorúan tiltják a köztéren történő alkoholfogyasztást. A teraszokról nem lehet koktéllal a kézben leszédülni, vagy egy korsóval kisétálni a tengerhez. Ráadásul éjszakánként az italárusító helyek is zárva tartanak este 21.30-tól egészen reggel 8.00-ig, így nincs esélye feltankolni azoknak, akiket a diszkóból már kidobtak. 

Aki túlzásba viszi a koccintást, és hőbörgő dömötörre issza magát, az egy vaskos, millió forintos bírsággal együtt ébredhet

Aki túlzásba viszi a koccintást, és hőbörgő dömötörre issza magát, az egy vaskos, millió forintos bírsággal együtt ébredhet

A bulihajókat is megrendszabályozzák, a dübörgő úszó diszkók nem jöhetnek 1,85 kilométernél közelebb a parthoz az üdülők környékén és – értelemszerűen – az utasokat sem vehetik fel ilyen területen. Jaime Martínez, a mallorcai Palma polgármestere a Sky Newsnak elmondta, hogy egyik fő célja a “civilizálatlan viselkedés visszaszorítása”, valamint hogy a hatóságok igyekeznek megfékezni a túlburjánzó turizmust. Mintegy 16 millió eurót (6,1 milliárd forintot) különítettek el a biztonsági intézkedésekre és az ellenőrzésekre.

Tehát lesz is ember, aki rászól a részeg randalírozókra. Nekik pedig több jár egy figyelmeztetésnél. Aki vét a szabályok ellen, és feltupírozott tudattal zavarja a pihenésre vágyó helyiek, üdülők nyugalmát, az 750 és 1500 euró (290-580 ezer forint) közötti bírsággal sújtható. Ha a szabálysértés különösen súlyosnak minősül, a bírság akár 3000 euró (1,1 millió forint) is lehet, és a szabálysértőket jelenteni fogják az illetékes nagykövetségen.

Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: Getty Images