Life Fehér Patrik 2024. 05. 16.

Jubileumi százforintos készült, a te pénztárcádba is bekerülhet

Százéves a Magyar Nemzeti Bank, a születésnap alkalmából pedig különleges kiadású százforintosok készültek. 50 000-es érme is érkezik.

Már az 1848-as forradalom 12 pontja között is szerepelt a nemzeti bank mint követelés, végül egészen 1924. április 26-áig kellett várni, hogy ebbe az irányba lépéseket tegyenek. Ezen a napon lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény, május 24-én tartotta meg a jegybankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését, és egy hónappal később, június 24-én valósulhatott meg a márciusi ifjak akarata.

Az alapítás 100. évfordulója alkalmából a 100 forintosból emlékváltozatot készítettek számolt be az MNB. Ezek ugyanúgy jelen lesznek hétköznapjainkban, mint a hagyományos százasok, az írásoldal meg is egyezik majd a megszokott képpel. A tematikai oldalon a megszokott címerábrázolás helyett a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, amelyet a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett motívumrészlet vesz körül. Alul három sorba tördelve a 100 ÉVE A FÜGGETLEN, STABIL PÉNZÜGYI RENDSZER ŐRE felirat olvasható.

Jubileumi százforintos készült, a te pénztárcádba is bekerülhet

A 2 millió példányban készülő érme technikai paramétereikben megegyezik a készpénzforgalomban használt 100 Ft-os érmékkel: a bicolor színesfém érme körgyűrűje réz (65%), nikkel (15%) és cink (20%) ötvözetéből, belső magja réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült. Az érme külső átmérője 23,80 mm, a külső és a belső rész találkozásánál az átmérő 15,30 mm. Az érme peremvastagsága 2,60 mm, súlya 8,60 gramm, széle recézett. Az első 12 ezer darabot félreteszik, ezeket sorszámozott díszcsomagolásban a Magyar Pénzverő Zrt. külön fogja árusítani május 24-től.

Az ünnepi százasok mellett a gyűjtőknek is kedveskednek: “100 éves a Magyar Nemzeti Bank” megnevezéssel 50 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft-os címletű színesfém emlékérmét is kibocsát a jegybank. A centenáriumi emlékérmék elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. Előoldalukon a fő motívum a Fibonacci-spirál, valamint az MNB működését meghatározó legfontosabb célok címszavai.

Jubileumi százforintos készült, a te pénztárcádba is bekerülhet

Az emlékérme hátoldalán az elmúlt száz év különböző fizetőeszközeire és érméire utaló motívumok jelennek meg, középen a Magyar Nemzeti Bank logójával. Utóbbi az ezüst érmén aranyozott inlay betétként jelenik meg.

Jubileumi százforintos készült, a te pénztárcádba is bekerülhet

Az ezüst emlékérme a hazai emlékérme-kibocsátások történetében a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém emlékpénz. 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 100 gramm, átmérője 60 mm, szélét 100 darab rece díszíti, utalva a centenáriumra.

Forrás: Magyar Közlöny, MNB
Kép(ek) forrása: MNB, Nyitókép: Getty Images