Life FIRSTCLASS 2024. 05. 17.

Fekete lyukra bukkantak magyar űrkutatók

Tíz magyar kutató munkája is kellett ahhoz, hogy egy egészen váratlannak mondható felfedezést tegyen az Európai Űrügynökség Gaia távcsöve.

Az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsöve által gyűjtött óriási mennyiségű adat átvizsgálása során váratlanul egy hatalmas, 33 naptömegű fekete lyuk nyomaira bukkantak a kutatók a Sas csillagképben, kevesebb mint kétezer fényévre a Földtől. A Tejútrendszeren belül azonosított, csillagokból származó fekete lyukak közül eddig ez a legnagyobb, korábban csak távoli galaxisokban találtak hasonló “alvó óriást”. A felfedezés, melynek eredményeit az Astronomy and Astrophysics című szaklapban tették közzé, új kihívást állít az óriáscsillagok kialakulásáról és fejlődéséről alkotott tudományos elképzelések elé.

A projekt eredményeit ismertető Gaia Kollaboráció munkájában a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének (HUN-REN CSFK CSI) tíz kutatója is részt vesz, így magyar vonatkozása is van a hatalmas felfedezésnek.

A mostani, ún. “csendes” vagy “szunnyadó” fekete lyuk nem szívott anyagot, így körülötte semmi sem keltett fényt, ezért kivételesen nehéz volt észrevenni. A kutatók azonban csillagok milliárdjainak mozgását figyelve anomáliára bukkantak: most éppen 1926 fényévre tőlünk, a Sas csillagképben. A mozgásában megfigyelhető imbolygás részletes elemzése alapján megállapították, hogy a csillag egy csendes és kivételesen nagy, 33 naptömegű fekete lyuk körüli pályán kering. A Gaia BH3 az űrtávcső által felfedezett harmadik csendes fekete lyuk.

Sárgával a frissen felfedezett fekete lyuk (Kép: ESA/Gaia/DPAC)

Sárgával a frissen felfedezett fekete lyuk (Kép: ESA/Gaia/DPAC)

A felfedezés jelentőségét az objektum tömege adja. A Tejútrendszerben található, csillagokból kialakult fekete lyukak nagyjából 10 naptömegnyiek. A korábban ismertek közül a Hattyú csillagképben található Cyg X-1 röntgenkettős fekete lyuka volt a legnagyobb, amelynek tömege a Nap hússzorosa.

“Ez az a fajta felfedezés, amely csak egyszer történik meg veled a kutatói életed során” ‒ mondja Pasquale Panuzzo, a Párizsi Obszervatórium (Observatoire de Paris, CNRS) kutatója, az objektumot leíró szakcikk vezető szerzője.

Forrás: HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat
Kép(ek) forrása: Nyitókép: ESA/Hubble / DSS / Nick Risinger (skysurvey.org) / N. Bartmann