Life FIRSTCLASS 2024. 05. 23.

Így állítsd meg az öregedést ezen a nyáron

Sokan nem tartják fontosnak, pedig a tudatos bőrápolás egyik elengedhetetlen és kulcsfontosságú lépése a fényvédelem, éveket nyerhetünk, ha vigyázunk.

Az év 365 napján érdemes fényvédőt használnunk, ugyanis igaz, hogy rossz időben kevesebb a barnulást okozó UV-B, de a legalább annyira káros UV-A télen-nyáron jelen van. Fontos emellett, hogy a bőröregedés folyamatait az UV-A jelentősen felgyorsíthatja, így tényleg nem érdemes kockáztatni, és kihagyni arcápolási rutinunkból a fényvédőt.

Melyik fényvédőt válasszam?

Ma már számtalan fényvédő közül választhatunk: ezek bőrtípusnak és bőrproblémának megfelelően kínálnak megoldást, és a termékek széles köre érhető el, azonban a bőség gyakran zavarral is jár.

“Legyen szó érzékeny, pattanásos, pigmentfoltos vagy akár vízhiányos és száraz bőrről, a szűrő használatával mindenki megtalálhatja a számára legtökéletesebb terméket. Emellett akár konkrét hatóanyagokra és extra jellemzőkre is rá tudnak keresni a vásárlók, megkönnyítve a választást” 

– emelte ki Fürjes Ádám, a Rossmann webshopjának vezetője.

SPF, UV-A-PF, PPD – Segítünk, mi mit jelent!

Az SPF (Sun Protection Factor) jelölést világszerte használják, és elsősorban az UV-B sugarakkal szembeni védelmet jelöli. Ezzel szemben az UV-A elleni védelem esetében több különböző jelöléssel is találkozhatunk: ilyenek többek között az UVA, az UVA-PF, a PPD vagy a Broad Spectrum (széles spektrumú).

Így állítsd meg az öregedést ezen a nyáron

A különböző jelölések mellett érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy léteznek kémiai (másnéven organikus) és fizikai (nem organikus/nem szerves/ásványi néven ismert) fényvédők is. Mindkét csoport esetében beszélhetünk előnyökről és hátrányokról is: a fizikai fényvédők javarészt jobban beválnak az érzékeny bőrűeknek, azonban gyakran vastag, fehér réteget hagynak a bőrön. Ezzel szemben a kémiai fényvédők egyáltalán nem hagynak nyomot maguk után és könnyedebb a textúrájuk is, így a zsíros és/vagy kombinált bőrűek számára szuper választást jelenthetnek, azonban gyakrabban okozhatnak érzékenységi reakciót a bőrön.

Mikor, mennyit és mivel kombinálva?

Van néhány íratlan szabály, amire jó, ha figyelünk fényvédő használatkor. Az egyik ilyen például a mennyiség, amire egyszerű a válasz: minél több, annál jobb. Emellett mindig a bőrápolásunk utolsó lépéseként alkalmazzuk, de még az esetleges a sminkelés előtt, és legalább egyszer a nap folyamán kenjük újra, akkor is, ha kizárólag az irodában tartózkodunk. Meglepő lehet, de még akkor is javasolt fényvédőzni, ha ki sem mozdulunk a lakásból, ugyanis a káros UV-sugarak egy része az ablaküvegen is átszűrődik. Bizonyos szérumok még fokozni is képesek a fényvédő hatását: ilyen az antioxidáns és a C-vitaminos szérum, így őket mindenképp javasolt beiktatni a reggeli arcápolási rutinunkba.

Forrás: Rossmann Magyarország
Kép(ek) forrása: MTI fotóbank