Life Kovács Miklós 2024. 05. 23.

Százak haltak bele abba, ami neki mindennapos munka

Ismét saját rekordját döntötte meg Kami Rita hegyi vezető, aki 30. alkalommal jutott fel a világ tetejére, a 8848 méter magas Everestre.

Az 54 éves nepáli hegymászó szerdán, három évtizeddel az első csúcshódítása után immár harmincadik alkalommal jutott fel oda, ahová a legtöbb hegymászó csak álmaiban jut el, a Mount Everest csúcsára. A feljutások számának rekordját tavaly döntötte meg, amikor megelőzte serpatársát, Pasang Dawát, aki összesen 27 alkalommal ért fel a csúcsra.

Számukra ez nem teljesítményhajhász megalománia, a rekordok üldözése. A nepáli serpák egyszerűen dolgoznak, hegyi vezetőként, teherhordóként szolgálják a nyugati expedíciókat, és így a tapasztalt, idősebb vezetők egyre több alkalommal jutnak fel a Himalája csúcsaira. 

Kami Rita a 28. csúcshódítás után (Fotó: Sanjit Pariyar/NurPhoto via Getty Images)

Kami Rita a 28. csúcshódítás után (Fotó: Sanjit Pariyar/NurPhoto via Getty Images)

“Örülök a rekordnak, de a rekordok előbb-utóbb megdőlnek. Nagyon boldog vagyok, hogy a mászásaim segítségével Nepál elismert hellyé vált a világban” – mondta az AFP-nek május 12-én, a 29. mászása után. Emberfeletti teljesítményét mutatja a hegyen sorakozó holttestek száma, 1922 óta 322 ember vesztette életét a Mount Everest meghódítása közben. 

A nemzetközi hírű hegymászó az Everest árnyékában elterülő Tame faluban nőtt fel, 1992-ben kezdte pályáját, két évvel később, 24 évesen kapaszkodott fel először a hegyre. 2019-ben azzal hökkentette meg a serpaközösséget, hogy két héten belül kétszer is megmászta a tibetiül Csomolungmának nevezett csúcsot.

Apja volt az első serpák egyike, akiket külföldiek magashegyi kalauzolására alkalmaztak, Kami Rita pedig továbbvitte örökséget. Az Everest mellett feljutott a 8611 méteres K-2-re, a 8201 méteres Cso-Ojura, a 8156 méteres Manaszlura, a 8516 méteres Lhocéra és a 8091 méteres Annapurnára. Az idei szezon pár napon belül véget ér, a nepáli oldalon 450-en jutottak fel a világ legmagasabb pontjára.

Forrás: AP News
Kép(ek) forrása: Getty Images