Life Erdős Norbert 2024. 05. 25.

18 éves korában elhunyt a kutya, akinek 1,5 milliárdot ért az arcképe

Tizennyolc éves korában elpusztult Kaboszu, az a siba inu fajtájú kutya, aki a népszerű doge-mémet és a hasonló nevű kriptovalutát is inspirálta.

Kaboszut 2008-ban fogadta örökre gazdája, egy japán tanárnő, majd a kutyáról készült vidám fotósorozat tette híressé a Reddit közösségi platformon, a képből pedig az egyik legtöbbet felhasznált internetes mém lett.

Később Kaboszu fotója ihlette az igen népszerű “Dogecoin” nevű kriptovalutát is (1 Dogecoin jelenleg 60 forintot ér), majd 2021-ben 4 millió dollárért (1,42 milliárd forint) kelt el arcékpe nem helyettesíthető tokenként (NFT).

“Mindenkinek, aki szerette Kaboszut, ő május 24-én reggel átment a szivárványhídon. Kaboszu nagyon békésen, szenvedés nélkül távozott, mintha elaludt volna, miközben simogattam”

 – írta Szato Acuko, a kutya gazdája közösségi oldalán.

Kaboszu kutyaévekben matuzsálemnek számított, már 18 éves volt, leukémia és májelégtelenség is gyötörte. Búcsúztatását vasárnap tartják.

“Biztos vagyok benne, hogy Kaboszu volt a legboldogabb kutya a világon. Ez engem tesz a világ legboldogabb gazdájává. Szeretném kifejezni a legmélyebb hálámat mindenkinek, aki sok szeretetet küldött nekünk” – mondta Szato.

Kutyáknál állítólag életének első éve körülbelül 15, a második éve pedig 9 emberi évnek felel meg, aztán a harmadik évtől kezdve minden kutyaévet körülbelül öt emberi évvel kell számolnunk. A nagyobb kutyáknak rövidebb az élettartamuk és gyorsabb a fizikai öregedésük is, így minden kutyaév több mint öt emberi év. Szóval ha így számolunk, akkor Kaboszu életkora 104 évnek felel meg emberi léptékkel. Le kalappal a kutyus előtt, legyen neki könnyű a föld!

Így nőtt fel Kaboszu: