Magic Kovács Miklós 2024. 05. 15.

Így kereshetsz havi tíz óra munkával milliókat

Egy játékfejlesztő cég komplett kreatív csapat helyett csak egyetlen digitális művészt alkalmaz, aki mesterséges intelligenciával tervezi a grafikákat.

A megrendelőket általában nem érdekli a kreatív munkafolyamat, az ihlettelen órák szenvedése. Nekik eredmény kell, eladható termék, mindegy, hogy azt rajz-vizuális kommunikáció szakos médiamunkás vagy egy program állítja elő. Így alakulhatott ki a Champions of Otherworldly Magic nevű játékot fejlesztő cégnél egy igen érdekes helyzet. 

Az általuk forgalmazott játékban virtuális kártyákon jelennek meg a karakterek, és ezeket valakinek meg kell terveznie. Az ilyen koncepciók megrajzolása még digitális eszközökkel is sok munkaórát emészt fel, és általában csapatmunka, de a villámgyorsan festő, rajzoló mesterséges intelligencia felbukkanásával már nincs erre szükség a használható eredmény eléréséhez. Csak pár sor parancs, vagyis prompt kell, amit a cég által megbízott munkatárs igen hatékonyan tudott megadni. 

A vállalatot pedig jottányit sem érdekli, hogy a grafikák megszületéséhez mennyi munkát kellett elvégezni, a PC Gamerben megjelent cikk szerint a megbízott művész/MI-szakember havonta csupán 10 órát foglalkozik a projekttel. 

Ez elég fájó lenne, ha órabérbe fizetnék, csakhogy itt a projekt eredményét, a grafikákat vették meg, amit még “régi áron” vagyis a komoly kreatív folyamatot beárazó összeggel fizettek ki. Ezért az MI-szakember fél év alatt 90 000 dollár (32,4 millió forint), vagyis havonta mintegy 15 000 dollár (kb. 5,4 millió forint) bevételre tett szert, havi kemény tíz óra munkával. 

Hozzá kell tenni, hogy ilyen eredmény eléréséhez azért kell szaktudás, és az MI-használat összes trükkje, a kártyákon szereplő figurák evolúciója egységes, nincsenek olyan bakik, amiket a mesterséges intelligencia még elkövet (elmosott részletek, plusz végtagok, ujjak), emellett pedig a színek és a képi világ is koherens. Ennek az a titka, hogy az MI-vel generáltatott képeket a digitális művész még átfésüli, retusálja, javítja a részleteket.

Mindezek mellett azért a szakmai közösségek erős kételyeket fogalmaznak meg a történet szavahihetőségével kapcsolatban. Van esély rá, hogy a klasszikus jereváni rádiós poén elevenedett meg újra itt. A Reddit fóruma szerint ez egy ZS kategóriás, sebtében összedobott NFT-alapú kártyajáték, ami mögött a pénzmozgás kriptovalutában történik. Könnyen lehet, hogy a művész díjazását is eredetileg ebben számolták el, és ennek értéke igen ingadozó, ami ma több ezer dollárt ér, az holnap a semmivel lehet egyenlő, hogy az NFT-lufi kipukkanásáról ne is beszéljünk.

Miles Malec, a Champions TCG társalapítója és vezérigazgatója a gameroldalnak azt mondta, hat hónap alatt 1000 képet készített a cégnek az ismeretlen művész, aki MI-ismerete mellett állítólag 15 éves digitális művészeti tapasztalattal rendelkezik. Egy dizájnercsapat többe került volna, a menedzselés buktatóiról nem is beszélve, a profit pedig a döntést erősítette meg, a vállalat eddig 500 ezer dollárt (kb. 184,4 millió forintot) keresett a digitális kártyák eladásaiból.

Azt meg kell hagyni, hogy marketingfogásnak tökéletes volt a sztori, hiszen így globális hír lett a játékukból. Innen nézve pedig talán füllenteni sem kellett, hiszen ennyi pénzért soha nem tudtak volna ennyi reklámot venni a világ online magazinjaiban.