Life Erdős Norbert 2024. 05. 28.

Gyerekkorunk népszerű játéka még hibásan is sokat ér

A Nintendo legendás konzolja, a Game Boy, reneszánszát éli, újra nagy a kereslet iránta, olyannyira, hogy még alig működő gépek is jó áron cserélnek gazdát.

1989 tavaszán mutatkozott be a Nintendo nyolcbites játékkonzolja, a Game Boy. Bár nem ez volt az első kézikonzol, hatása a játékiparra mégis átütő volt, fenekestől forgatott fel mindent. Addig soha nem látott, “menet közbeni” játékélményt kínált a játékosoknak, olyan minőség ben, ami előtte elképzelhetetlen volt. Így már nem csupán játéktermekben, PC-n vagy tévére köthető, otthoni konzolokon játszhattak, hanem bárhol, bármikor.

Az évek múlásával a Game Boy népszerűsége alig csökkent, manapság pedig szinte virágzik a régi konzolok piaca. Tokió forgalmas vásárlónegyedében, amely híres műszaki boltjairól, meglepően magas áron kínálják a Game Boyokat.

Eladások

Harmincöt év alatt közel 120 millió Game Boy talált gazdára világszerte, így ez a régi darab még mindig a negyedik legkelendőbb játékkonzol a történelemben (a PlayStation 2, a Nintendo DS és Nintendo Switch után). A Sony Walkmanjéhez hasonlóan a Game Boy is korának egyik technológiai ikonja, amely már csak a sziluettjéről is azonnal felismerhető.

 

 

Egy átlátszó dizájnnal épített, működő Nintendo Game Boyért, amelynek a doboza és használati utasítása megvan, akár 80 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek. Egy normál színes Game Boyért, amelynek öregedő LCD-képernyője hibás, 56 ezret kérnek, de a szinte nem is működő gépek sem állnak meg 30 ezer alatt. De vannak oldalak Magyarországon is, amelyek Game Boyok adás-vételével foglalkoznak, ezeken 50-60 ezer forintos árakat láthatunk.

Az árak az utóbbi időben kezdtek el felfelé kúszni, de mi lehet az oka a hirtelen drágulásnak?

A külföldi turisták Covid utáni visszatérése lehet az egyik fő mozgatórugó az árnövekedésnek, írja egy japán portál. A Nintendo kézi konzolja világszerte ikonikus, már azok körében is, akik nem éltek amikor megjelent.

A Game Boy tehát nem csupán egy régi konzol, hanem egy legendás darab, amely újra divatba jött, nem csak Japánban. A Game Boy története jól mutatja, hogy a valódi értékek és az ikonikus dizájn időtálló, és képesek új generációkat is meghódítani.