Life Kovács Miklós 2024. 02. 14.

A 90-es évek filléres játékai voltak, ma milliókat érnek

A 90-es évek műanyag játékainak java mára értéktelen kacat vagy pár ezer forintos emlék, ám akadnak ritkaságok, melyekért milliókat, sőt milliárdokat adnak.

A nosztalgia hajtotta gyűjtőszenvedély sosem látott magasságba emelte a régi játékok, gyerekkori kütyük árait. A közelmúltban számoltunk be a jelenségről, melynek keretében még a hazai piacon is akad olyan mesekönyvsorozat, mely milliós tétel, ha hiánytalanul megvan mind a hatvankét kötet, de hazai szerzők művei is súlyos tízezrekért cserélnek gazdát.

Aki pedig igazi nagy fogásra vágyik, annak az Egyesült Államok piacán kell szétnéznie, illetve oda kell eladni a fiókból előkotort Pokémon-kártyát, mert a ritkábbakért könnyedén megadnak akár több millió forintot is. 

A gyerekkor emléke emeli az árakat

A kilencvenes években gyerekkorukat élő felnőttek ma már szenvedélyes nosztalgiával néznek vissza a 20. század utolsó évtizedére, a TheToyZone nekik (vagyis nekünk)  szedte össze, mi ma a legértékesebb fogás a játékpiacon. A játékszakértők jól ismert kategóriákat nyálaztak át, hogy felfedezzék a legmagasabb áron értékesíthető ’90-es évekbeli modelleket. A felmérés során a valós vételárat vették figyelembe és az egyes modellek eladásaira összpontosítottak, figyelmen kívül hagyva a csomagban árusított darabokat. 

Az ilyen régi, ritka játékokat hivatalosan osztályozzák, a gyűjtők pedig az állapotot megőrző műanyag tokban adják-veszik az amúgy könnyen sérülő darabokat. Az árat a pontozás határozza meg, egy viseltes régi videójáték eredeti dobozban sem ér semmit, viszont ha ritka kiadás és bontatlan, akkor csörög a kassza. 

Digitális játékok a csúcson

A háztartásokban megjelenő játékkonzoloknak, személyi számítógépeknek köszönhetően ebben az időszakban már a digitális játékok is kelendőek voltak. Ezeknek a játékoknak a jó példányai egyre ritkábbak, ahogy a kazetták felmondják a szolgálatot, a lemezek elrohadnak, illetve a gyűjtők új, a karanténévekben a nosztalgikus termékekre rákapott hulláma már felvásárolta a készlet javát.

Mivel mindenki játszani akart vele, mindenki kibontotta, ezért nagyon kevés dobozos, bontatlan játékkazetta maradt fenn, ezek értékesek igazán (Fotó: Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)

Mivel mindenki játszani akart vele, mindenki ki is bontotta, ezért nagyon kevés dobozos, bontatlan játékkazetta maradt fenn, ezek értékesek igazán (Fotó: Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)

Így az árak az egekben, a TheToyZone listája szerint a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb 3D-s Mario-játéka, Nintendo 64-esen futó Mario kart 64 például 7-7,5 millió forintnyi dollárt érhet, a Game Boyra elérhető Kid Dracula szintén megüti a hétmilliós szintet. Itt papírdobozba csomagolt műanyag kártyákról vagy kazettákról van szó, amelyekről ezeknél a régi játékkonzoloknál a program futott. 

A kilencvenes évek másik nagy divatja a Pokémon volt, az őrület pedig ennél is 2020-ban a lezárások idején ért rekordmagasra.

Ekkor egy első kiadású, tökéletes állapotú Charizard játékkártyáért (igen, egy olyan kis kartonlapért, amit a gyerekek általában a fotelek alá gyűrnek, széttépnek vagy összefirkálnak) adott valaki 107 millió forintot. 

Ez extrém példa, de a gyűjtésben van egy még szédítőbb darab. A Pokémon Illustrator a legritkább a gyűjteményben, most is van fent egy eladó darab 1,7 milliárd forintnak megfelelő összegért az eBay oldalán. 2021-ben egy ismert Youtube-videós igazoltan vásárolt meg egy ilyet, amivel a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.  a PSA Grade 10-es Pikachu Illustrator kártyárért  5 275 000 dollárt, vagyis közel kétmilliárd forintot fizetett. 

Egy jó paklival milliók lehetnek a kezünkben (Fotó: John Keeble/Getty Images)

Egy jó paklival milliók lehetnek a kezünkben (Fotó: John Keeble/Getty Images)

A sztratoszférából visszatérve, a mezei kártyák között is vannak igen jó értéket képviselő darabok, a Mew Victory Orb elnevezésű kártyára akadva például örülhetünk, hiszen ez 21 millió forintot ér. 

Barbie még nem futott fel

A tavalyi év nagy mozis durranása volt a Barbie-film, és azt gondolhatnánk, hogy a régi Barbie babák között is érdemes turkálni, de sajnos ezek ára nem emelkedett az egekbe, 3-400 ezer forintba kerülnek a különleges darabok. Persze itt is van igazi extrém ritkaság. A De Beers 40. évfordulós Barbie részben az övében lévő 160 gyémántnak köszönheti, hogy a tabella élére került 30 milliós árával. De a kilencvenes évek gyermekeinek gyűjteményében vélhetően ott volt a Millennium Bride Barbie is, ami ma 180 ezer forintot is érhet.

A mutáns teknősök figurái legendás darabok, szerencsére aki csak nosztalgiázni akar, az pár ezer forintért beszerezheti őket (Fotó: James Keyser/Getty Images)

A mutáns teknősök figurái legendás darabok, szerencsére aki csak nosztalgiázni akar, az pár ezer forintért beszerezheti őket (Fotó: James Keyser/Getty Images)

Innen pedig már csak lefelé haladhatunk, mert az eszement őrületet Mario és Pikachu hozza. Akciófigurák között a Tini Nindzsa Harci Teknőcök tarolnak, a Playmates által gyártott játékok híresen jól sikerültek, és példányaik hetet adnak a kilencvenes évek tíz legdrágább akciófigurája közül. A legdrágább egy 1993-as figura, “Scratch the Cat”, egy olyan karakter, amely csak videojátékokban jelent meg. Annyira jelentéktelennek tartották, hogy csak néhány játék készült róla, így ma már ritkaságnak számít.

Forrás: TheToyZOne
Kép(ek) forrása: Getty Images