Magic Fehér Patrik 2024. 05. 02.

Mutatjuk, milyen drágák a Michelin-csillagos éttermek

Felmérést készítettek arról, pontosan mennyibe is kerül megvacsorázni Michelin-csillagos éttermekben. A magyar helyek inkább a drágábbak közé tartoznak, de messze elmaradnak a legdrágábbaktól.

A Michelin-csillagos éttermekről mindenkinek vannak elképzelései. Ezek több ponton is eltérhetnek egymástól, de le merjük fogadni, hogy az árakról mindenki azt gondolja, hogy magasak. Ezzel igazából nem téved az ember: legyen bárhol is a világon, meg kell fizetni az értékelt és elismert minőséget.

Az árak között azonban bőven van eltérés. Ennek járt utána több éven keresztül a Chef’s Pencil csapata, akik 41 ország 3517 Michelin-csillagos éttermének étlapját elemezték árak alapján. Mindenhol a tasting menu, azaz a kóstolónyi méretű, sokfogásos vacsorák árát vették figyelembe, azokból is az elérhető legdrágábbakat. Többfelé lehetne szálazni az adataikat, azonban két kategória igazán fontos és sokatmondó ezekből.

Mutatjuk, milyen drágák a Michelin-csillagos éttermek

Az egyik fontos tanulság az, hogy egyértelmű különbség van árazásban az egy-, a két- és a háromcsillagos éttermek között. Dollárban kifejezve százdolláros ugrásokat figyeltek meg a jelentés készítői:

  • az egycsillagos éttermek menüinek mediánára 165 dollár (60 ezer forint),
  • a kétcsillagosban 256 dollár (93 ezer forint),
  • a háromcsillagosban 356 dollár volt (129 ezer forint).

Tekintve, hogy a világ legtöbb Michelin-csillagos étterem egy csillaggal rendelkezik, nem meglepő, hogy a középérték 179 dollárra (65 ezer forintra) jött ki.

Mutatjuk, milyen drágák a Michelin-csillagos éttermek

Mivel ezek középértékek, értelemszerűen vannak olcsóbb és drágább helyek is a világon. A legolcsóbb Michelin-csillagos éttermek Vietnámban találhatóak, itt 130 dollárnak megfelelő összeg (47 ezer forint) a mediánár – igaz, csak négy étterem kínálatából választhatnak az ínyencek. Olcsónak mondható még Brazília és Málta is, a három ország között csak három dollár a különbség.

Magyarország a 41 országot felvonultató lista drágábbik felében végzett. Az itthoni 174 dolláros (63 ezer forintos) mediánár a globális középmezőnybe elég – Ausztriában drágábban (216 dollár – 78 ezer forint), Szlovéniában jóval olcsóbban (144 dollár – 52 ezer forint) kapunk Michelin-csillagos étteremben menüt. Horvátország éttermei nagyjából hasonló árszintet képviselnek, mint a hazaiak (169 dollár – 61 ezer forint).

Mutatjuk, milyen drágák a Michelin-csillagos éttermek

A legdrágább helyeket Dániában találjuk. Itt simán lehet 314 dollár (114 ezer forint) egy menü ára, mellyel magasan körözi a dobogós Hongkongot (266 dollár – 96 ezer forint) és Izlandot (248 dollár – 90 ezer forint).

Kép(ek) forrása: Xavi Torrent/Getty Images