Life Erdős Norbert 2024. 05. 30.

Ezt fogják enni a magyar olimpikonok a párizsi olimpián

A 2024-es párizsi olimpiai játékokon neves francia séfek ínyenc fogásait szolgálják fel a sportolóknak a világ legnagyobb éttermében.

Frissen sült kenyerek, válogatott sajtok és széles zöldségkínálat is szerepel a 2024-es párizsi olimpia alatt a sportolók és a látogatók számára kínált ételek között, a neves francia séfek által készített ínyenc ételek mellett.

Az olimpiai faluban elhelyezett, 200 különböző országból érkező, több mint 15 000 sportolónak várhatóan naponta mintegy 40 000 adag ételt szolgálnak majd fel a világjátékok ideje alatt. De a látogatók is élvezhetik majd a különböző helyszínekre kihelyezett egységekben kapható harapnivalókat.

A Sodexo Live!, egy francia élelmezési szolgáltatót választották ki, hogy biztosítsa az ellátást az olimpia alatt a sportolói faluban. A cég egy korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy összesen 500 recepttel készülnek, amelyet az akár 3500 sportoló befogadására is képes étteremben kínálnak majd, amely állítólag a világ valaha volt legnagyobb étterme lesz.

“Az ételeknek erősen francia jellege lesz, de természetesen a klasszikus, világszinten népszerű fogások is helyet kapnak a kínálatban”

– nyilatkozta Nathalie Bellon-Szabo, a Sodexo Live! globális vezérigazgatója.

A sportolók számára felállítanak több “fogd és vidd” ételstandot is, köztük egy olyat, ahol kizárólag a francia konyha klasszikusaiból választhatnak.

Egy neves francia séf, Amandine Chaignot, aki egy éttermet és egy kávézó-bisztrót üzemeltet Párizsban, nemrég bemutatta egyik receptjét, amely az ikonikus croissant-ra épül.

Az alábbi videó közepétől látható:

 

“A célom, hogy az általam javasolt recept a francia terroirt képviselje, de ugyanakkor a sportolók is élvezzék. Számomra kézenfekvő volt, hogy olyan croissant készítsek, amit meg tudok csavarni. Ebben a tölcsérebe rakunk articsókapürét, egy buggyantott tojást, egy kis szarvasgombát és sajtot. Ez egyszerre vegetáriánus és mégis ínycsiklandó.” – mondta Chaignot. 

A július 26. és augusztus 11. közötti játékok alatt minden nap egy csúcsszakács – köztük néhány Michelin-csillagos – fog főzni a sportolóknak az olimpiai falu látványkonyhájában, hogy beszélgetni tudjanak, és jobban megértsék, miről szól a francia konyha.

A napi specialitásokat saláták, tészták, grillezett húsok és levesek széles választéka kíséri majd. A sajtok között lesz kiváló minőségű camembert, brie és juhtej alapú Ossau-Iraty Délnyugat-Franciaországból.

Annak érdekében, hogy minél változatosabbak legyenek az ételek biztosítsanak, a kínálat négy konyha köré csoportosul majd: Francia, ázsiai, afrikai, karibi és nemzetközi ételek.

Az olimpiai faluban lesz egy boulangerie is (kézműves pékség), ahol friss bagettet és számos más pékárút készítenek majd. Ha pedig valaki egy kicsit lazítani szeretne a versenyszámok között, akkor lehetősége lesz rá, hogy saját magának készítse el francia bagettjét. Azért ez elég menő.

A Párizs 2024 szervezői ígéretet tettek arra, hogy a játékokat fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá teszik – és ez magában foglalja a műanyaghasználat csökkentésére irányuló erőfeszítéseket is. Ennek érdekében a falu fő éttermében kizárólag újrahasznosítható étkészleteket, tányérokat, poharakat használnak majd. Emellett a szervezők szerint minden étel szezonális termékeken alapul majd, és 80 százalékban Franciaországból származik.

Magyarország az olimpiai játékokon

Magyarország az olimpiai játékokon először az első, 1896-os nyári játékokon vett részt, és majdnem az összes nyári illetve az összes téli olimpián indultak versenyzőink. Eddig összesen 525 érmet szereztünk, amelyből 184 arany, 158 ezüst és 183 bronz. Az érmek számát legközelebb a 2024-es, párizsi játékokon növelhetjük, ahol már 161 kvótával, vagy részvételhez szükséges szinttel, rendelkezik Magyarország.

 

A látogatóknak kínált ételek 60%-át növényi alapú fogások teszik majd ki, beleértve a vegetáriánus hot-dogot is – mondta Philipp Würz, a Párizs 2024 Bizottság élelmezési és italfogyasztási vezetője.

A Párizs központjában, a Place de la Concorde téren található parkban 100%-ban vegetáriánus ételeket kínálnak majd a látogatóknak – ez az első ilyen az olimpiai játékok történetében. A tér lesz a színhelye a Párizs 2024 legújabb sportágainak: BMX freestyle, 3×3-as kosárlabda, gördeszkázás és breakdance.

A sportolók azonban egy valamit nem kérhetnek majd a 3500 fős, közel 215 méter hosszú központi étteremben: ez pedig a sültkrumpli. De nem azért, hogy a sportolók egészségére vigyázzanak, hanem mert úgy gondolják, az olajsütők túl nagy tűzveszélyt jelentenek a hatalmas étteremben.

A french fries mellett olyan ikonikus francia ételeket is mellőznek az olimpiai faluból, mint a burgundi marha vagy a libamáj, főleg környezetvédelmi okokból. Szintén emiatt nem lesz avokádó sem, mert azt messziről kellene Franciaországba szállítani. De banánt mondjuk hoznak, durván félmillió darabot, hajóval…

Forrás: foxnews.com, olympics.com
Kép(ek) forrása: Getty Images