Life Erdős Norbert 2024. 05. 31.

Káprázatos fotókon az izlandi vulkánkitörés

Ismét kitört egy vulkán Izland délnyugati részén, a szeizmikus aktivitást miatt kiürítették egy közeli kikötővárost.

Kitört egy vulkán szerda déluitán Izland délnyugati részén, a szeizmikus aktivitást miatt kiürítették a közeli Grindavík kikötővárost, valamint – még a kitörés előtt – a turisták körében népszerű Kék Lagúna szabadtéri geotermikus fürdőt is, ahol délelőtt még nyolcszázan tartózkodtak.

 

Az ország meteorológiai intézete szerint a láva mintegy 50 méteres magasságba lövell a magasba egy körülbelül egy kilométer hosszúságú hasadékból.

Izzó láva ömlik egy tűzhányó kráteréből a délnyugat-izlandi Grindavik városa közelében május 30-án.

Izzó láva lövell ki egy tűzhányó kráteréből a délnyugat-izlandi Grindavik városa közelében május 30-án.

A kitörést megelőzően több rengést észleltek a mintegy 3800 lakosú Grindavíktól északra. A települést márciusban, illetve novemberben már kiürítették vulkánkitörések miatt. A vulkán a Reykjanes-félszigeten, az ország egyik legsűrűbben lakott vidékén tört ki.

Káprázatos fotókon az izlandi vulkánkitörés

A Reykjanes-félszigeten 2023 decembere óta ötödik alkalommal következett be vulkánkitörés.

Káprázatos fotókon az izlandi vulkánkitörés

A kitörések várhatóan a következő évtizedekben is folytatódnak majd – írja a BBC, és hozzáteszik, hogy legutóbb nyolcszáz éve volt ilyen mértékű vulkáni aktivitás a térségben.

Káprázatos fotókon az izlandi vulkánkitörés

Grindavík 4000 lakosának nagy részét már tavaly novemberben, a decembertől márciusig tartó kitörések alkalmával végleg evakuálták. A januári kitörés során a város utcáira kiömlő láva három háztat is elpusztított. Nem sokkal később néhány lakos visszatért a lávafolyás által kevésbé veszélyeztetett környékekre.

Káprázatos fotókon az izlandi vulkánkitörés

Dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus a Telexen megjelent cikkében írt arról, hogy a kutatók még keresik az okát, miért indult el ez az új fejezet az izlandi vulkánkitörésben.

Élőben is lehet követni a vulkánkitörést:

 

Forrás: BBC, MTI
Kép(ek) forrása: MTI