Life Fehér Patrik 2024. 06. 03.

Magyar favorit lehet ebből a robotséfből

A gép teljesen önállóan készíti el Magyarország kedvenc vasárnapi ebédjét, a rántott húst sültkrumplival.

Konyháink ugyan már napjainkban is tele vannak gépekkel, de ezek csak segítik az ott főző embereket, még nem váltják le őket. Időről időre azért vannak ígéretes kezdeményezések, melyek akár át is vehetnék az emberek helyét, az áttörés azonban még nem történt meg.

A fejlesztések ezzel együtt is folyamatosak, jól mutatja ezt a német Dino Robotics is. A robotikával foglalkozó karlsruhei cégnél viszonylag új irány a konyha, korábbi tevékenységükről sokat elárul, hogy többek között az Audi, a Volkswagen, az Airbus, az Ericsson és a Continental is a partnerük.

Rövid idő alatt így is eljutottak “robotséfükkel” addig, hogy komplexebb fogásokat is elkészítsenek. Ilyen a steak, a sült krumpli vagy éppen a vasárnapi ebédek közkedvelt főétele,

a rántott hús is.

A német robotkart nem feltétlenül a konyhai feladatokhoz fejlesztették, igazából egy jó mindenes. A mögötte álló program az, ami lehetővé teszi az olyan bonyolultabb tevékenységeket is, mint a hús fűszerezése és panírozása. A szoftver széleskörűen programozható, emellett segít a mesterséges intelligencia is például a eszközök és tereptárgyak helyzetének felmérésében, valamint a képfeldolgozásban.

Gyakorlatilag így tud gondolkozni a rendszer: nem okoz gondot neki a környezet milyensége, ha adottak a hozzávalók, ő a beprogramozott receptet el tudja készíteni. A sütés-főzés közben még alkalmazkodik az olyan, folyamatosan monitorozott körülményekhez is, mint a páratartalom vagy a hőmérséklet, így például ha hidegebb a sütőolaj, kicsit tovább süti a húst vagy a krumplit.

A céggel együttműködő londoni Queen Mary Egyetem kutatója, Dr. Ekaterina Ivanova elmondta, hogy az eredmények biztatóak, és az ilyen robotkarok más területeken, pl. műtéteknél, ipari munkáknál is hasznos segítői lehetnek az embereknek.

Forrás: Dino Robotics