Life Kovács Miklós 2024. 06. 04.

Temetőkből nyernek energiát Spanyolországban

Valencia olyan területet keresett a város határain belül, ahová több ezer napelem telepíthető, és a temetők felhasználása tűnt a legjobb lehetőségnek.

A napenergia felhasználása sokat segíthet a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, a napelemek előnye, hogy könnyen skálázható, és rengeteg helyen telepíthető. Városi környezetben azért fejtörést okozhat, hogy hol lehet nagy, egybefüggő területet találni, ahol egy komolyabb kapacitású napelempark létrehozható. Spanyolországban Valencia városa megtalálta erre a választ: a temetők jelenthetnek megoldást. 

A RIP (Requiem in Power) projekt idén májusban indult, célja hogy ez legyen a legnagyobb városi napelempark Spanyolországban. A városhatáron belül több temetőben összesen 6658 energiatermelő modult tudnak majd elhelyezni az előzetes számítások szerint.

A munka már megkezdődött, eddig 810 panelt üzemeltek be.

Amikor elkészülnek a projekttel, maximálisan 440 000 kilowatt energiát termel majd létesítmény, amivel 140 tonna szén-dioxid kibocsátását “spórolják meg” minden évben. 

Az innen érkező energia javát a középületek kapják, de a megtermelt elektromosság 25 százalékát szociálisan nehéz helyzetben lévő háztartások számára írják jóvá. Ez a törekvés része egy nagyobb, komplex tervnek, amivel a város 2030-ra el szeretné érni, hogy energiaigényének 27 százalékát megújuló forrásokból fedezze. A napelemek pedig nem zavarják a temetők nyitva tartását, az elhunytak hozzátartozói ugyanúgy látogathatják a sírokat, mint eddig.

Forrás: Euronews
Kép(ek) forrása: Getty Images/LUNAMARINA