Life Fehér Patrik 2024. 06. 05.

A profikat is megizzasztja a kempingbiciklis verseny

13 kilométert letekerni alapvetően nem nagy kihívás, ám teljesen más a dolog, ha emelkedik az út, és azt csak kempingbiciklivel tehetjük meg. Ebből rendeztek versenyt Szlovéniában.

Napjainkra már kikoptak a forgalomból, de szüleink generációjának meghatározó járműve volt a kempingbicikli. Nemcsak nálunk volt elterjedt a kis átmérőjű kerekekkel szerelt, összecsukható, helytakarékos kerékpár, hanem a keleti blokk jelentős részében. Ide sorolható az egykori Jugoszlávia területe is, ahol számos háztartásban vannak még elfekvőben ilyen bringák.

Szlovéniában immár tizedik alkalommal kerültek elő ezek a biciklik, ugyanis részvételükkel különleges versenyt rendeztek a Vršič-hágónál. Gyakorlatilag egy hatalmas retró buli ez, ahol örömmel látják a feldíszített kempingbicikliket, valamint gazdáikat is mindenféle olyan szettben, ami egykor divatos volt – vagy annak gondolták.

12 fotó megtekintése

A múlt hétvégi, jubileumi eseményre 1669 résztvevő nevezett be azzal a szándékkal, hogy ők nemcsak a hangulatot élik át, de a vonatkozó versenyt is teljesítik. A táv mindössze 13 kilométer, de a 801 méternyi szintemelkedés és a 24 visszafordítót tartalmazó szerpentin komoly kihívássá teszi mindenkinek a megmérettetést. Ne feledjük: a kerekek átmérője csak 20 col, és nincs váltó a bringákon, az elektromotorok és egyéb segédletek pedig természetesen tiltottak.

Kép: Jure Makovec / Red Bull Content Pool

Kép: Jure Makovec / Red Bull Content Pool

Sokaknak tényleg nagy dicsőség lehet az, ha egyáltalán befejezik a híres síterep, Kranjska Gora környékén zajló versenyt, de természetesen vannak, akik mindig jobbak akarnak lenni a többieknél. A műfaj sztárja egy helyi sportoló, Luka Kovačič, aki a hegyekben fut sokat, így nem csoda, hogy bírta a strapát. Idén már negyedik alkalommal győzött a megmérettetés történetében, ütött-kopott cangájával 43 perc 13 másodperc alatt ért célba. A rekordot egyébként szintén ő tartja, még 2020-ban ment egy 39:59-es időt, ám most többek között a kezdeti eső is lassította.

A győztes Luka Kovačič (Kép: Jure Makovec / Red Bull Content Pool)

A győztes, Luka Kovačič (Kép: Jure Makovec / Red Bull Content Pool)

Forrás: Red Bull Content Pool