Life Fehér Patrik 2024. 06. 05.

Bármilyen szemüvegből éjjellátót csinálhat egy újítás

A kémfilmek technológiája a valóságban is létezik, azonban még sosem került a világ annyira közel a hétköznapi bevetéshez, mint most.

Számos esetben megkönnyítené életünket, ha éjjel, a sötétben, gyengén vagy egyáltalán nem megvilágított helyen is láthatnánk környezetünket. Erre jelenleg csak az olyan éjjellátó készülékekkel vagyunk képesek, mint ez, de ritkán akad az ember kezébe egy több tízezres vagy még drágább kütyü, mely segít ebben.

A helyzet azonban változhat azoknak az ausztrál fejlesztőknek köszönhetően, akik azt tűzték ki célul, hogy viselhető és mindenki számára elérhető éjjellátókat készítsenek. Úgy tűnik, hogy ez az álom akár valósággá is válhat, ugyanis kitaláltak egy olyan technológiát, mely mindössze egy vékony filmréteg segítségével láthatóvá teszi sötétben a dolgokat.

A jelenleg létező éjjellátók gyakorlatilag felturbózott szemek, melyek érzékelik azt a fényt, amivel mi gyakorlatilag nem tudunk semmit kezdeni. A rendszer ezt, a vaksötétben is meglévő minimális fényt erősíti fel komplex eljárásokon keresztül, majd mutatja meg a kütyü viselőjének. Ez helyigényes, azonban az ausztrálok szerint az új eljárás mindezt megoldhatja egy vékony lapon is.

Innentől elvileg már csak annyi lenne a teendő, hogy ezt a filmet fel kell applikálni egy szemüvegre, amiből így éjjellátó szemüveg is válik. Ahogy arról a New Atlas is beszámolt, a rendszer ráadásul láthatóvá teszi az infravörös tartományt is, mely még jobb minőségű képeket eredményez. Arról egyelőre nincs infó, hogy a technológia valamikor elérhető lesz-e a nyilvánosság számára.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images