Life Erdős Norbert 2024. 06. 07.

Erre az Alien-filmre várt a világ? – itt az előzetes

Végre befutott az Alien: Romulus első hosszú előzetese, ami mindent hoz, amit egy Alien-filmtől elvárunk. A kérdés csak az, hogy ez elég lesz-e a kasszasikerhez.

Az utóbbi években az Alien-franchise csendesebb időszakot élt meg a filmek terén, de az augusztusban érkező Alien: Romulus új fejezetet nyit az ikonikus sorozatban. Az új film debütálása után Noah Hawley sorozata fogja továbbvinni az Alien-univerzum történetét, így a rajongók újra belemerülhetnek az idegen lényekkel teli horrorba. Igen, a film megkapta az USA-ban az R besorolást, így vérből egészen biztos nem lesz hiány.

A Romulus különösen izgalmas projektnek ígérkezik, hiszen Fede Álvarez, a Vaksötét és a 2013-as Gonosz halott rendezője jegyzi. Álvarez híres arról, hogy a hagyományos filmes technikákat részesíti előnyben, ezzel biztosítva a horror élethű és zsigeri hatását. Ez a megközelítés már a Romulus nagy előzetesén is jól látható.

A film cselekménye az A nyolcadik utas: a Halál és A bolygó neve: Halál eseményei között játszódik, ugyanakkor leginkább az első rész hangulatát idézi, legalábbis az előzetes ezt sejteti.

 

A történet középpontjában űrtelepesek állnak, akik egy elhagyatott űrállomásra érkeznek. Ahogy azt már megszokhattuk a sci-fi-horror műfajban, az elhagyatott űrállomás soha nem jelent jót, hőseink hamarosan egy félelmetes létformával találják szembe magukat.

A filmet Álvarez állandó alkotótársával, Rodo Sayaguesszel közösen írta. A főszerepekben Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced, Spike Fearn és Aileen Wu láthatók. De maga a legendás Ridley Scott is feltűnik mint producer; neki köszönhetjük az első Alien-filmet, amiért nem lehetünk elég hálásak.

Tudtad, hogy készülőben volt az Alien 5?

Neill Blomkamp rendező 2023-ban elárulta, végül miért nem készült el az Alien ötödik felvonása, amelyben Sigourney Weaver visszatért volna Ellen Ripley szerepében.

Az eredetileg a franchise ötödik részének szánt Alien: Xeno című filmet – a 2015-ös Chappie két folytatásával együtt – törölték, és inkább a Ridley Scott által rendezett Prometheus, majd a Covenant került a nézők elé. Mindkét film elég csúnya bukta volt (nem bevételben!), a rajongók fel is háborodtak, jobban szerették volna ha inkább a Xeno készül el Weaverrel a főszerepben, de ez már valószínűleg soha nem fog megtörténni.

Az Alien (A nyolcadik utas a Halál) első, műfajteremtő 1979-es része 10 millió dollárból készült el, és összesen 187 millió dolláros bevételt hozott globálisan. Az Alien második, Aliens (A bolygó neve halál)  része 17 millió dollárból készült, a James Cameron által rendezett 1986-os film bevétele 183 millió volt. Az Alien harmadik (A végső megoldás: Halál, r.: David Ficher) része már 55 millió dollárt égetett el, de a bevétel itt sem maradt el az előző részektől: 158 millió dollár lett. A negyedik rész  (Alien Resurrection – Feltámad a Halál, r.: Jean-Pierre Jeunet) 60 millióból állt fel, és 160 milliót hozott a konyhára.

A már említett Prometheus 125 millióból készült, 402 milliót hozott. A Covenant 97 millióból csinált 238 milliót. Kíváncsian várjuk, az új rész hogyan fog teljesíteni.

Az új fejezet ígéretes új kezdet lehet az Alien-sorozat számára, amely visszahozza az eredeti filmek feszült és hátborzongató atmoszféráját, miközben új élményekkel gazdagítja a kultikus univerzumot. Legalábbis mind ebben reménykedünk, de augusztus 15-én kiderül, ugyanis ekkor kerül a film a hazai mozikba.