Life FIRSTCLASS 2024. 06. 09.

Ezeket kellene enni a magyaroknak júniusban

A magyarok csupán tíz százaléka eszi meg zöldségből és gyümölcsből a szakértők által javasolt mennyiséget, és ezen változtatni kell.

Napi legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt csupán a magyarok tíz százaléka fogyaszt, pedig ennyi lenne a minimum, amit előirányoz az Egészségügyi Világszervezet – mutatják a STADA Palánta Programjának keretében végzett friss, reprezentatív felmérésének adatai. 

Tudjuk, hogy mi mikor szezonális, de azért nem csak ezeket vesszük

Rebarbara, ribiszke, meggy, málna, cseresznye, egres, paradicsom, karalábé, cékla, cukkini, karfiol és még megannyi gyümölcs és zöldség, aminek júniusban szezonja van. A magyarok 23%-a termeszt zöldséget, gyümölcsöt akár kertben vagy balkonládában – derült ki a felmérésből.

Az emberek 90%-a tisztában van azzal, hogy melyik zöldség, gyümölcs mikor szezonális, sőt, a magyarok kétharmadának sokat jelent a szezonalitás.  24% bevallja, hogy tudja ugyan, hogy melyik zöldségnek, gyümölcsnek mikor van szezonja, de nem foglalkozik ezzel; többségük azt veszi, amit megkíván, minden 10. magyar pedig azt, ami éppen olcsó.

Ezeket kellene enni a magyaroknak júliusban

Piac helyett hipermarket

Leggyakrabban (71%) hiper- és szupermarketben kerül a kosarakba zöldség, gyümölcs és közel minden második magyar vásárol zöldségesnél. Közvetlenül a termelőtől is sokan vesznek zöldséget és gyümölcsöt: 37% piacon, 6% pedig termelői közösségtől.

A friss felmérés eredményei szerint csupán a magyarok fele van tudatában annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Azonban közülük is mindössze minden ötödik fogyasztja el valóban ezt a mennyiséget. Ennek alapján elmondható, hogy tízből kilenc magyar nem eszik naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt.

„Meglepett bennünket, hogy az emberek csupán 39%-a gondolja úgy, hogy ha a gyerekekkel már egészen pici korukban megismertetünk minél több zöldséget és gyümölcsöt, akkor természetessé válik mindennapi fogyasztásuk. Mi azt gondoljuk, minél korábban érdemes elkezdeni a tudatos egészségnevelést” – mondta az adatok kapcsán Villányi Orsolya, a STADA Culture&People Managere.

Ezeket kellene enni a magyaroknak júniusban

Forrás: STADA Palánta Program
Kép(ek) forrása: Peter Dazeley/Getty Images