Life Fehér Patrik 2024. 06. 12.

7 magyar színész, akikkel a külföldi filmek is jobbak

Június 12-e a szinkron világnapja, ennek kapcsán pedig összeszedtük, kik is a magyar szinkrontörténelem ikonikus színészei.

Azzal, hogy a filmek hangot is kaptak egy évszázaddal ezelőtt, rögtön igény mutatkozott arra is, hogy jó lenne anyanyelvi szinten érteni, mit is hallunk a mozgóképek figyelése közben. Magyarországon 1935-ben iktatták törvénybe, hogy a mozik műsorának tíz százaléka hazai készítésű és magyar nyelvű film legyen, melynek fele lehet magyarra szinkronizált film is – ezzel be is rúgták a magyar szinkron motorját, mely remekül működik azóta is.

Az elmúlt évek, évtizedek meg is ajándékoztak bennünket számos remek magyarítással. Ezeket zömében a szinkronszínészek hangjátéka teszi igazán élvezetessé, egy idő után pedig már feltűnik, ha a külföldi sztár nem azon a magyar hangon szólal meg, melyet más filmeknél megszokhattunk. Mivel cikkünk megjelenésének napján, június 12-én tartják a szinkron nemzetközi világnapját, össze is gyűjtöttünk hét ikonikus, meghatározó magyar szinkronszínészt, akik összeforrtak egy-egy külföldi filmsztárral itthon.

Kerekes József

Ha Jim Carrey megszólal, azt szinte csakis a Jászai Mari-díjas színész hangján teszi meg. Hangjának játékával számtalan formában találkozhattunk már, ő például a Family Guy Peter Griffinje és a Shrek szamara is. Kétség sem férhet hozzá, hogy a magyar szinkron egyik legnagyobb alakjáról van szó.

Szabó Gyula

2014-ben elhunyt a Nemzet Színésze, akit minden generáció hallhatott és hallhat máig: a fiatalabbak a Magyar népmesékből ismerhetik fel, míg a felnőttek Columbo hadnagy magyar hangjaként emlékezhetnek rá. Érdekesség, hogy Peter Falk eredeti hangja egyébként jóval magasabb volt Szabó Gyuláénál, mégis jól működött a párosítás.

Dörner György

Amikor a szerkesztőségben arról beszélgettünk, melyik színészeknek ikonikusak a szinkronjai, akkor én Eddie Murphyt, egy kollégám pedig Bruce Willist vágta rá. Két merőben eltérő karakter, a hang azonban egy, Dörner Györgyé. Őt is egészen nyugodtan emlegethetjük a magyar szinkron örökké ragyogó csillagai között.

Bujtor István

Talán nem volt annyi produkciónak tagja, mint fentebb említett kollégái, de a magyar Bud Spencer nem maradhatott le listánkról. Nem lebecsülve Kránitz Lajos és Gruber Hugó munkásságát, azért nála működik talán a legjobban az, hogy az ő hangján igazán jó hallgatni a Bud Spencer-filmeket.

Csuja Imre

Esetében nem feltétlenül klasszikus filmes szinkronokról beszélhetünk, ő sokkal inkább sorozatokban remekelt, ha másnak kellett a hangját adnia. Ed O’Neill szinte meg sem szólalhat itthon más orgánumon: az Egy rém rendes családban és a Modern családban is ő szinkronizálja a színészt. Persze azért van filmes múltja is, a Santiago Segura alakította Torrente egysorosai legendásak, mással ez talán nem is működne ennyire jól.

Rékasi Károly

A színész hangjával leggyakrabban az X-Aktákban, a férfi főszereplő (David Duchovny) megszólalásaikor találkozhattunk, ám jó ideje már ő Tom Cruise hangja a tévében és a mozikban. A frissebb, mai Tom Cruise-filmeket nézve és ismerve egészen furcsa is hallani a színészt Kautzky Armand orgánumával, de egyébként az sem rossz.

Kökényessy Ági

Talán az egyik leguniverzálisabb női szinkronhangról van szó, aki többek között Lucy Liu, Reese Witherspoon, Sophie Marceau vagy Alyssa Milano magyarításában is közreműködött. Ha azonban ki kell emelni egy színésznőt, akkor egyértelmű a válasz: Jennifer Aniston.

Listánk abszolút szubjektív, így bőven maradtak ki olyan szinkronszínészek, akik befértek volna a gyűjtésbe. Te kit hiányolsz? Írd meg nekünk!

Kép(ek) forrása: Nyitókép: 20th Century-Fox/Getty Images