Life Kovács Miklós 2024. 06. 13.

Cicás képeket így még sosem küldtek az űrbe

Hamarosan odakint is pöröghet a Netflix, a NASA új technológiája sokkal nagyobb sávszélességen képes adatokat fogadni és továbbítani az űreszközökre.

Az űrkutatás kezdete óta rádióhullámokkal tartják a kapcsolatot a különféle eszközökkel, legyen szó az Apollo-misszióról vagy a Nemzetközi Űrállomásról. A rádiófrekvenciákon keresztül küldi és fogadja az adatokat a NASA, de ennek a korszaknak lassan vége lehet, az új időszámítás nyitánya pedig néhány, cuki macskákat ábrázoló képpel indul. 

A NASA ugyanis már élesben is kipróbálta az évek óta fejlesztett LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) eszközét, ami rádiójelek helyett lézertechnológiával, infravörös optikai jelekkel továbbítja az adatokat. Az első macskás fotókat az ILLUMA-T (kétirányú, lézeres kommunikációs rendszer) nevű eszköz fogja be a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, az átviteli sebesség pedig sokkal combosabb, mint eddig, eléri az 1,2 gigabit/s értéket. 

fotó: NASA / Dan Ryan

fotó: NASA / Dan Ryan

A teszteléshez pedig adat kellett, ezt pedig a NASA munkatársai biztosították, videókat, fotókat készítettek házi kedvenceikről. A képek Új-Mexikóban, egy átlagos számítógépen kezdték meg az utazást a NASA egyik központjában, majd innen optikai kábeleken keresztül Kaliforniába spuriztak a bitek, ahonnan Hawaii volt a következő állomás. Itt történt az adat átkonvertálása lézertechnológiával továbbítandó jelekké, amelyekkel becélozták a Földtől 35 000 kilométerre, geoszinkron pályán keringő LCRD-műholdat. Ez az egység továbbította aztán az adatokat az ISS fedélzetéhez rögzített vevőegységhez. 

Az átállásra azért van szükség, mert az infravörös jelek adatátviteli képessége jobb, energiaigényük kisebb, így az új technológia hatékonyabbá teheti a kommunikációt.

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: NASA