Life FIRSTCLASS 2024. 06. 13.

Ilyen lenne a magyar fiatalok nyári álommelója

Utazásról szól az álom-nyárimunka az Y és a Z generáció számára, derült ki egy friss felmérésből.

A fizetéssel járó utazás igazi álommeló – vélekednek azok, akik részt vettek nemrég a Kiwi.com megbízásából készített reprezentatív felmérésében. A 18-27 év köztiek és a 28-37 év köztiek döntő többsége (60, valamint 57%-a) tartja ezt álommunkának. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a fiatal felnőttek 6, az Y-oknak pedig 4%-a lenne szívesen influencer, YouTuber vagy utazási blogger.

Összességében 7%-uk dolgozna népszerű nyári nyaralóhelyeken, de ez inkább igaz a Z generációsokra. 6%-uk önkénteskedne, amit inkább végeznének örömmel az Y generációsok. A fiatalok 18%-a kezet foghat Garfielddal: nekik az az álommelójuk, ha nem csinálnak semmit, élvezik a nyarat vagy ha fizetést kapnak alvásért, evésért, tévézésért. De vannak olyan magyar fiatalok is (6%), akik teljesen elégedettek, és a jelenlegi munkájuk az álmuk – még nyáron is.

Kivennél szabadságot a munkából vagy kimaradnál az egyetemről, hogy négy hétre elutazz 10 000 euró (kb. 4 millió forint) keretösszegből anélkül, hogy pontosan tudnád, hova fogsz utazni? – tették fel a konkrét kérdést, és úgy tűnik, hogy több mint minden második magyar fiatal válasza olyannyira igen, hogy akár már pakolna is. Erre hamarosan lehetősége is nyílik néhány szerencsésnek.

Ez a fajta álommeló persze a legtöbbek elérhetetlen marad. A diákok, akik idén nyáron hagyományosabb módon keresik meg zsebpénzüket vagy tandíjukat itthon, azok a vendéglátási, idegenforgalmi munkakörökben átlagosan 1800 forintos órabért kaphatnak. Adminisztrációs feladatok és irodai asszisztencia esetében 1900 forintra, míg gyártási, logisztikai és kereskedelmi feladatok ellátása során 1950-2000 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők.

Ilyen lenne a magyar fiatalok nyári álommelója

Ennél magasabb órabérre főként azok a diákok pályázhatnak, akiket üzleti kiszolgáló központokban vagy call centerekben alkalmaznak – itt 2100 forint az átlagosan megkereshető órabér –, az IT-területen pedig ez az átlag már a 2500 forintot is meghaladja az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai alapján.

Forrás: Kiwi.com, Trenkwalder
Kép(ek) forrása: Getty Images