Life Fehér Patrik 2024. 06. 19.

Kutatók szerint a sajt lehet a boldog élet titka

Egy nagyszabású kutatás rávilágított arra, hogy jobb az általános közérzetük azoknak, akik az átlagosnál több sajtot fogyasztanak. A boldogság forrása azonban nem feltétlenül a sajtevés.

2,3 millió európai emberrel végzett átfogó kutatást egy sanghaji egyetem, melynek fő eredménye lényegében annyi, hogy a mentális egészség minden közül a legfontosabb tényező, ami hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élethez. Ez talán nem mondható meglepetésnek, ennél azonban sokkal érdekesebb az a részeredmény, amire az adatok vizsgálata közben bukkantak.

Eszerint akik az átlagot meghaladó mennyiségben fogyasztanak sajtot,

azok sokkal jobb mentális egészségi állapotról és stressztűrő képességről tettek tanúbizonyságot.

Mindebből azonban még nem lehet azt a következtetést egyértelműen levonni, hogy akik tömik a sajtot magukba, biztosan boldogabbak lesznek, hívják fel a figyelmet a kutatók. A kutatás elképesztően komplex, benne rengeteg változóval, melyeknél nem lehet kizárni, hogy egymásra hassanak.

A sajtfogyasztást például össze lehet kötni azzal, hogy általában véve boldogabbak lehetnek, jobb lehet a mentális egészsége azoknak, akiknek van pénze sajtra, azaz a tehetősebb rétegeknek. Ennek azonban ellentmond az a tény, hogy az eredmények alapján nem számít a stressztűrésben az, hogy ki milyen anyagi háttérrel rendelkezik.

Az eredményekből az is kiderül még, hogy a sajt mellett a gyümölcsökhöz is kapcsolhatók pozitív mentális hatások, míg pl. a tévézés vagy a dohányzás negatívan befolyásolják mentális állapotunkat.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images