Life Fehér Patrik 2024. 06. 19.

Mindenki jól járt a lelassított bolti kasszákkal

Egy japán szupermarket úgy döntött, a siettetős, gyorsan pakolós kasszák helyett bevezet egy lassú sort a boltban. Meglepően jó döntésnek bizonyult ez.

Ha a bevásárlás befejezéséről van szó, napjainkban két opciónk maradt:

  • beállunk az önkiszolgáló kasszához, ahol saját tempónkban pakolhatunk el mindent, sokszor nem kevés bénázással a gépeken,
  • vagy a hagyományos pénztárat választjuk, a szalag másik oldalán a villámkezű pénztárosokkal, akik kíméletlen tempóban pörgetik a termékeket a vonalkódolvasó előtt, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket – és persze az árukat.

Egyik sem a legkellemesebb lezárása a bevásárlásnak, ráadásul sokan vannak, akiknél ezek az opciók nem is feltétlenül működhetnének pl. egészségi állapotuk miatt. Egy japán szupermarket rájuk is gondolt, amikor az egyik kasszát szándékosan lelassították, hogy az idősek, a terhes nők vagy pl. a fogyatékkal élők kényelmesen, nyomás nélkül elpakolhassák dolgaikat.

Az ötlet a japán Asahi TV tudósítása szerint bevált, olyannyira, hogy az üzletben tíz százalékkal nőtt a forgalom. A lassú kasszánál az emberek akár húsz percet is eltölthetnek, a pénztárosok (és itt a sorban állók is) türelmesek, sőt, a vevő cserélhet is terméket, ha véletlen rosszat markolt fel, de érdeklődhet az akciókról, kedvezményekről is.

Arról nincs szó, hogy az üzletlánc más áruházaiban is bevezetik-e ezt a rendszert legalább egy kasszán, de a forgalomnövekedést elnézve, valamint a felmerülő igényeket látva – főleg az elöregedő Japánban – bőven benne van a pakliban a változás lehetősége.

Kép(ek) forrása: Getty Images