Life Fehér Patrik 2024. 06. 20.

Meteoritból készített építőkockával játszanak a tudósok

A tudomány nevében legózásba fogott az Európai Űrügynökség: meteoritból készítettek LEGO-kockákra hajazó elemeket, azt vizsgálva, hogyan lehet majd építkezni a jövőben az űrben.

Amikor a Holdat újra meghódító Artemis-programhoz rakétakilövő-állásokat és holdi búvóhelyeket tervezett az Európai Űrügynökség (ESA), többek között LEGO-építőkockákkal is modellezték elképzeléseiket. Ennek keretében azon is elgondolkodtak, hogyan és milyen hatékonysággal lehetne építkezni a helyszínen talált anyagokból, kőzetekből – mégiscsak olcsóbb lenne, ha nem a Földről kellene mindent a Holdra vinni.

Hogy ezt modellezzék, fogtak egy 4,5 milliárd éves meteoritot, porrá zúzták, és 3D-nyomtatással építőkocka-szerű formákat készítettek belőle. Az így létrejövő űrkockák hasonló anyagból vannak, mint a Hold felszínén döntő többségben előforduló regolit, így hatékonyan kísérletezgethettek vele.

5 fotó megtekintése

Arról nem derült ki sok infó, hogy mire jutottak, de az igen, hogy ugyanaz a kapcsolódási megoldás a meteoritkockák esetében is működik, mint a műanyagverzióban. Ez fontos épületszerkezeti megállapításnak tekinthető.

Meteoritból készített építőkockával játszanak a tudósok

A kockák egyébként már elvégezték feladatukat, ezért a LEGO el is kérte őket, hogy az érdeklődő fiataloknak és idősebbeknek megmutassák, hogyan is kapcsolódhat a játék a tudományhoz. Az elemeket kilenc országban lehet megtekinteni, Európában az Egyesült Királyságban, Németországban, Dániában, Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában.

Forrás: LEGO