Life Fehér Patrik 2023. 06. 05.

1000 űrhajóst küldtek egyszerre az űrbe

Ilyen űrutazást még nem látott a világ: tető nélküli űrhajókban egyszerre ezer űrhajós repült a világűr határáig, alig pár száz kilométerre tőlünk.

Hamarosan akár az emberiség tehetősebb felének mindennapjaiba is beköltözhetnek az olyan partik, fogadások és esküvők, melyeket egy kapszulában, a világűr határán tartanak, kilométerekkel a Föld felett.

Az élményt, azaz a léggömb általi emelkedést nemrég 1000 űrhajós is átélhette Szlovákiában. Van azonban egy csavar a történetben: az űrutazók egyike sem ember volt, hanem mind-mind legófigurák, akiknek 3D-nyomtatással készítettek egy tető nélküli, leginkább a Space Shuttle-ökre hajazó űrjárművet karbon-kompozitból.

Az egész folyamatot cseh és szlovák mérnökök tervezték és koordinálták, akik három részre osztották az asztronautákat. Az utasokkal együtt 2,7 kilós járművek 35 564 méteres magasságig jutottak, mielőtt az őket emelő ballonok kipukkadtak. A visszatérés is sikeres volt: kontrollálhatatlan zuhanás helyett ejtőernyővel lassultak a emberek 300 km/órás csúcssebességükről, majd érkeztek meg épségben.

Fontos kritérium volt a sértetlenség, leginkább az “asztronautáké”, ugyanis a Lego egy játékot indított: azok, akik Csehországban és Szlovákiában játékot vesznek a gyártótól, nyerhetnek egy figurát.

Forrás: space.com
Kép(ek) forrása: Getty Images