Magic Baka Gábor 2023. 04. 21.

45 millióért borozgathatsz az űr határán

Újabb, ráadásul európai cég tervez „űrbeli” kirándulásokat, a 2025-ban induló járatokra 45 millió Ft lesz a jegy.

Az elmúlt évtizedben egyre komolyabbá vált az üzleti alapú űrcégek tevékenysége, ám a szó szoros értelmében vett űrturizmus még ma is messze van.

A valódi, rakétás, hosszabb távú, minimum Föld körüli pályát elérő űrjáratok megjelenése előtt kompromisszumos megoldással igyekszik lecsapni a piacra néhány élelmes cég: ballonokkal visznek embereket példátlan magasságokba.

A különleges, sztratoszférás ballonok aljára természetesen légköri nyomást biztosító, kényelmes ülőhelyeket, nézelődésre alkalmas, nagy ablakokat kínáló kapszulák kerülnek, a leendő utasok amolyan lounge-hangulatban tölthetik majd el a néhány órás utat.

Szó szerint az űrbe ezekkel az eszközökkel persze nem lehet eljutni, „csak” 25-30 km-es magasságig emelkednek, ahol azonban már sötétség honol és látható a Föld görbülete.

Két amerikai cég, az arizonai World View – fent –, valamint a floridai Space Perspective – alább – már az elmúlt egy-két évben hirdette a projektjét, a Bloomberg tudósítása szerint immár európai riválisuk is van a francia Zephalto képében.

A cég alapvetően ugyanazt kínálja, mint az amerikaiak: ballonjuk 25 km-es magasságba emelkedik majd, a kapszulájuk állítólag a legtágasabb a maga 20 m²-es alapterületével, ahogy a 7 m²-es ablakaik is a legnagyobbnak számítanak. A Zephalto léggömbjének útja felszállástól a landolásig kb. óráig tart, a két pilótán túl 6 fő élvezheti a rendkívüli élményt.

„Azért választottuk a 25 km-es magasságot, mert ott már az űr sötétje érvényesül, az atmoszféra 98%-a alattunk van, látható a Föld görbülete is. Az űr sötétjében van az ember, de a súlytalanság érzése nélkül” – mondta a Bloombergnek a cég alapítója, Vincent Farret d’Astiès.

Az „űrkaland” során a vendégek természetesen a francia konyha remekeiből falatozhatnak, a legjobb francia borászatok nedűit kortyolgathatják majd, ráadásul wifi is lesz, hogy odefentről azonnal lehessen küldeni a fotókat, Insta-videókat a lentieknek.

A Zephalto 2025-ben indítja a szolgáltatását, évi 60 utat terveznek, ami a jegyárat illeti, 120 ezer eurót, azaz 45 millió forintot kell leszurkolni fejenként a különleges élményért.

Forrás: Bloomberg, Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Zephalzo.com