Life Fehér Patrik 2024. 06. 20.

Pattogatott kukoricát talált a Marson a NASA

Nem, nem mi találtuk ki ezt a címet, egyenesen az amerikai űrkutatási hivatal közölte ezt a nagyvilággal. Ehető nasiról persze nincs szó.

Nem gondoltuk volna, hogy a NASA olyan bejelentésekkel rukkol elő, mint az alábbi. Az Egyesült Államok űrkutatási hivatala ugyanis egész egyszerűen azt közölte a világgal, hogy a Perseverance popcornt talált a Marson.

Vödröket és papírdobozokat egyelőre még nem kell csomagolnia a Mars-expedícióknak, ugyanis csupán arról van szó, hogy a rover küldetésének 1175. solján (marsi napján) olyan furcsa kőzetekre lelt, amilyet eddig a vörös bolygón még nem láthattunk. A geológusok nagy érdeklődéssel figyelhetik a különös textúrájú sziklákat, melyek egy része olyan sűrű, gömbszerű rücskökkel borított, hogy viccesen popcornmintásnak nevezték el.

Kép: NASA/JPL-Caltech/ASU

Kép: NASA/JPL-Caltech/ASU

A Perseverance terve egyébként az, hogy a hétvégén közelebb megy ezekhez a képződményekhez, rendelkezésére álló szerszámaival pedig mintát vesz belőlük, és kémiai vizsgálatokat folytat le rajtuk. A szakértők egyébként úgy vélik, a sziklák valamikor régen kerülhettek ide, majd víz folyhatott a területen, az alakította ki a különleges formákat.

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Canva (AI)