Life Kovács Miklós 2024. 06. 25.

Pornósztáros koktél lesz a nyár itala 2024-ben

Felkapták, éltetik, imádják: úgy tűnik, a nyár itala idén a pornstar martini koktél lesz, a hype-vonaton pedig nincs fék. Lássuk, mitől menő ez az ital!

Pár éve divat, hogy kikiáltanak egy-egy könnyű, laza koktélt a nyár italának. Érdekes módon már a nyár kezdetén, és nem utólag, a fogyasztási adatok alapján, pedig régen így született a nyár slágere, a nyár filmje, a nyár étele. Ősszel tudtuk meg, mit imádott a nép a strandokon, szabadtéri bulikon.

Ma már fordítva működik a marketing, a közösségi média lájkszórói elárasztják az üzenőfalakat valami felkapott – még inkább “felkapandó” – dologgal, és az megkerülhetetlenné válik a nyári hónapokban. A Delish már májusban megírta, hogy idén a pornstar martini lesz a sztár, ahogy az Aperol spritz uralta a 2020-as nyarat, 2021-ben pedig az espresso martinik voltak nyerők. De a lista nem áll meg, egy évvel később a dirty Shirley került porondra, 2023-ban a Hugo fröccsért nyújtóztak a pultoknál a koktélra vágyók. 

Klasszikus trópusi, gyümölcsös hangulat, édes íz, igazi nyári kényeztetés lehet ez a koktél (fotó: Asfet Media London/Getty Images)

Klasszikus trópusi, gyümölcsös hangulat, édes íz, igazi nyári kényeztetés lehet ez a koktél (fotó: Asfet Media London/Getty Images)

Nem régi trend ez, és maga a pornstar martini sem ősi recept. Szülőhelye London, atyja a 2021-ben elhunyt Douglas Ankrah mixer, aki még az 1990-es évek végén állította össze a receptet. Népszerűsége 2002 környékén kezdett nőni London bárjaiban, az ital eredetileg a maverick’s martini nevet kapta, majd az alkotó a sokkal provokatívabb és figyelemfelkeltőbb pornstar martini mellett döntött. Természetesen sokan kérdezték erről a választásról, egy újságcikkben azt nyilatkozta, hogy ezt az italt tudná elképzelni leginkább egy pornósztár kezében, hiszen az ital abszolút kényeztetés, egy szórakoztató provokáció.

Más pletykák szerint Ankrah egy londoni sztriptízbárból merített ihletet a koktélhoz, a név erre a környezetre is utalhat. Persze egy jó név még nem minden, maga az ital is nyerő nyári kombináció. Vodkából, maracujalikőrből és -püréből, vaníliaszirupból és némi lime-léből áll. Édes, de nem túlságosan az, gyümölcsös, de nem túl ivólés. Erős, de nem úgy, mint amikor a nagybátyád tölt neked házi pálinkát. Az alkotó jól eltalálta az alapanyagok egyensúlyát, a maracuja üdítő és egzotikus jegyei frissítő élményt nyújtanak az italban, különösen melegebb időben.

Bár az eredeti recept tökéletes, vannak, akik szeretnek kísérletezni. Íme pár menő variáció:

  1. Ananászos pornstar: az ananászpüré extra trópusi ízt ad.
  2. Epres változat: kicsit édesebb, de nyáron tuti siker.
  3. Chilis csavar: egy csipet chilipor a pohár szélén a bátrabbaknak.
  4. Alkoholmentes verzió: mert néha vezetni is kell, ugye.

Elegáns, látványos, provokatív, ez egy olyan koktél, amit érdemes kipróbálni idei nyáron – otthon is összedobhatjuk, minden összetevő elérhető, csak egy kis vállalkozókedv kell hozzá.

Forrás: Delish
Kép(ek) forrása: Getty Images/semenovp