Life Fehér Patrik 2024. 06. 27.

Szeret repülni a magyar, meglepő, hova utazunk

Érdekes adatokkal ismertetett meg bennünket a Wizz Air a magyarok repülős utazási szokásait illetően. A jegyre sajnáljuk a pénzt, de az ülőhelyünket szeretjük magunk megválasztani.

Minden korábbinál több helyre repülhetnek a magyarok ezen a nyáron, derült ki a Wizz Air szűk körű sajtóeseményén, melyen a First Class is ott volt. Minden idők legnagyobb magyar légitársaságával 31 ország 74 repülőterét érhetik el az utazók, akikről számos érdekesség kiderült a foglalási adatok vizsgálatának, valamint egy kérdőívnek köszönhetően, melyet több mint kétezren töltöttek ki.

A légitársaság számításai szerint a magyar utazók idén tipikusan már 108 nappal a felszállás előtt megvásárolták repülőjegyeiket, melyekhez leggyakrabban a helyfoglalási lehetőséget vették meg kiegészítő szolgáltatásként. Nyáron jellemzően 20 kg-os feladott poggyásszal repülnek az utasok, ami nem meglepő, ha egy hosszabb kiruccanásra mennek a családok. A gyermekes családok legnépszerűbb úti céljai közé egyébként Spanyolország, Görögország, Ciprus és az Egyesült Arab Emírségek tartozik. Utóbbi némileg meglepő lehet, hisz ebben az időszakban ott nappal szinte elviselhetetlen hőség tombol. Igaz, az elmúlt hetekben ugyanez igaz Görögországra és Ciprusra is.

Az abszolút favorit helyek közé sorolható ezen a nyáron Görögország, Törökország, Málta, Portugália, Egyiptom és Izland is – utóbbi eddig talán nem volt tipikus nyári vakációhelyszín, de a világban már elindult a trend, hogy az utazók nyáron hűvösebb helyeket keresnek fel.

A magyarok szezonon kívül is szívesen repülnek Ciprusra, Egyiptomba és Görögországba, derült ki az adatokból. A legnépszerűbb év közbeni útvonalakon azonban nem feltétlenül a pihenésre vágyók pörgetik a forgalmat, hanem inkább az egyetemisták. A két legnépszerűbb járat a statisztikák szerint a Budapest–Eindhoven, valamint a Budapest–Lisszabon.

Szeret repülni a magyar, meglepő, hova utazunk

De hogyan is érezzük magunkat, mit csinálunk repülés közben ezen a nyáron? Alapvetően ezt firtatták azok a kérdések, melyeket a Wizz Air online rendszerébe regisztrált embereknek tettek fel. A megkérdezettek közel 20 százaléka például már a szállásfoglalásnál és a repjegyvásárlásnál nyaralóüzemmódba kapcsol (azaz 108 nappal az út előtt, ahogy korábban olvashattuk), míg a legtöbbeknél (28,9%) ez csak az út kezdetén történik meg.

A legtöbben (84,3%) saját elképzelés alapján választják ki úti céljukat, de jelentős réteg (40,4%) nézi az akciós lehetőségeket is. A válaszadók bő negyede szeret visszatérni korábbi kedvenc nyaralóhelyére, míg minimális (1,8%) az a réteg, mely pl. influenszerek ajánlásait követve utazna valahova.

Pénzünket, ha tehetjük, leginkább programokra, élményekre (71,3%), valamint finom ételekre és italokra költjük (54,8%), ezeknél a tételeknél sajnáljuk legkevésbé a kiadásokat. Az utazás kényelme csak minden ötödik megkérdezett szerint fontos ebből a szempontból. Nem vagyunk félősek, ha repülőre kell ülni, a válaszadók több mint háromnegyede semlegesen vagy pozitívan nyilatkozott erről. Ezer utasból 13 azonban állítása szerint retteg, és minden rázkódásnál lepörög szemük előtt az életük.

Kedvelt repülős elfoglaltság az olvasás, a film- és sorozatnézés, vagy épp a tájak fotózása a magasból, a válaszadók fele ezekkel tölti el idejét. Sokan vannak (21,3%) azok is, akik egyszerűen csak nézik a felhőket vagy épp a légiutaskísérőket, és elvannak kütyük, könyvek nélkül. Náluk kevesebben vannak (8,5%) azok, akik alszanak, és pár óra pihenésként tekintenek az útra.

A késést mint lehetőséget a magyarok bő háromnegyede belekalkulálja az útba, de közel fele könnyen túl is teszi magát ezen. A megkérdezettek 22,3 százaléka viszont bosszankodik és úgy vannak vele, hogy minden perc számít, mivel annyival is kevesebb időt tölthetnek a nyaralás helyszínén azzal, amire a legjobban várt.

Forrás: Wizz Air
Kép(ek) forrása: Wizz Air