Life Kovács Miklós 2024. 06. 30.

Tudósok szerint ezt kell tenni, ha szétvet az ideg

Szétvet az ideg? A plafonon vagy? A kiabálás, csapkodás, a tárgyak szétzúzása jó ötletnek tűnik, de a tudomány szerint semmi értelme.

Egy átfogó új analízisből kiderült, hogy az indulatkezelésben a test fiziológiai jellemzőit visszafogó módszerek sokkal hatékonyabbak, mint amelyek fokozzák ezeket az értékeket. 

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói 154 tanulmányt elemeztek több mint 10 000 résztvevő bevonásával, hogy összehasonlítsák a különböző dühkezelési technikák hatékonyságát. A Clinical Psychology Review című szaklapban közzétett eredményeik megkérdőjelezik a közkeletű elképzeléseket, miszerint a hirtelen erős fizikai aktivitástól – akár a dührohamos csapkodástól, rombolástól – kitisztulna a fejünk. 

Elemzésükben mind az éberséget, izgatottságot növelő (pl. bokszolás, kocogás, kerékpározás, úszás), mind az azt csökkentő (pl. tudatos légzés, meditáció, jóga) tevékenységeket vizsgálták. 

Az utóbbi kategóriába tartozó tevékenységek jelentősen csökkentették a dühöt és az agressziót a vizsgálat alanyaiban, függetlenül azok korától, társadalmi helyzetétől. Ezek a nyugtató technikák különböző nemek, korosztályok és kultúrák esetében egyformán jól működtek, és hosszú távon is hatékonyak maradtak. 

“Nagyon érdekes volt látni, hogy a progresszív izomlazítás és általában a relaxáció ugyanolyan hatékony lehet, mint a kevésbé aktív módszerek, mint a tudatos légzés és a meditáció” – mondta a kutatás egyik szerzője  Sophie Kjærvik.

Véleménye szerint ezért érdekes kombináció a jóga, amely során a testünket intenzíven használjuk, növekszik az aktivitás, de ugyanakkor az irányított légzés is fontos jóga közben, így ez a mozgásforma is a stresszcsökkentő csoportba tartozik.

Forrás: BoingBoing
Kép(ek) forrása: fizkes/Getty Images