Life Kovács Miklós 2024. 07. 07.

Kevesebb, de drágább söröket isznak a magyarok

A nyár és a sör kéz a kézben jár, de vajon hogy alakul a fogyasztás? Több korsó fogy a sportesemények miatt? Egy elemzésből kiderül a hazai sörhelyzet.

Egyre színesebb a sörök piaca, és idén nyáron a nagy sportesemények is átmeneti kiugrást hozhatnak a sörfogyasztásban, de a legnagyobb tényező az időjárás: ez fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e felfelé a sörpiac. 

Kevesebb sör fogy

Tavaly az öt legnagyobb magyar sörgyártó adatai alapján a határon belül értékesített sör mennyisége nagyjából 5,4 millió hektoliter volt, ami 10 százalékos visszaesést jelentett a 2022-ben mért 6,01 millió hektoliteres szinthez képest. Az idei évben ugyan sikerülhet a lemaradás egy részét ledolgozni, de hosszú távon – illeszkedve a globális trendekhez – az alkoholfogyasztás visszaesésével párhuzamosan a sörfogyasztás is trendszerűen csökken.

„A sörfogyasztás alakulását befolyásoló egyik legfontosabb tényező az időjárás, amelyet hetekkel előre is nehéz tervezni. Bár a szakmában is várakozások övezik a jelentős nyári sportesemények, kiemelten is a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia pozitív hatását a sörfogyasztás alakulására, ezek hatása ebben a tekintetben nem számottevő – tájékoztatta az Agroinform.hu-t dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. 

Hódítanak a gyümölcsös ízek

Új trend az alkoholmentes, ízesített sörfajták térhódítása, amely hosszú távon hatékony válasz lehet a sörgyártók részéről az alkoholfogyasztási igények visszaszorulására. Különösen az új gyümölcsös ízek népszerűsége emelkedik. A teljes piacot tekintve ugyanakkor, ahol továbbra is az összforgalom 90 százalékát adják a lager – még egyszerűbben: hagyományos világos – sörök (bajor, bécsi, illetve pilseni típusok), ezek a változások egyelőre csak egy lassú átrendeződés első jeleinek tekinthetők.

Látványos ugyanakkor a minőségi sörök felé történő elmozdulás: a szuperprémium és prémiumszegmensek aránya idén már a teljes forgalom harmadát teszi ki, szemben a 4-5 évvel ezelőtti 25 százalékkal.

Annak ellenére nő a minőségi sörök népszerűsége, hogy a KSH adatai szerint ismét bővült az árkülönbség az egyszerű világos és a minőségi sörök között.

2023-ban fél liter minőségi sör fogyasztói átlagára 434 forint volt, ami 22 százalékkal magasabb a világos sörök 356 forintos átlagáránál. Az előző évben a két árkategória között még csupán 14 százaléknyi volt különbség. A mintegy 80-90 kisüzemi (köztük néhány, úgynevezett „kézműves” termékeket is gyártó) hazai sörfőzde a teljes piaci visszaeséssel szemben – összesen 232 ezer hektoliter sör megtermelésével – 2 százalékos növekedésről tudott beszámolni.

Forrás: Agroinform.hu
Kép(ek) forrása: Getty Images/ Odairson Antonello