Life Fehér Patrik 2024. 07. 12.

3,5 kilométeres drótkötélen egyensúlyozott egy férfi

Elképesztő tettet vitt véghez egy férfi: átsétált az olasz csizma orrából Szicíliába egy kifeszített drótkötélen. Bár többet sétált a korábbi rekordnál, mégsem hivatalos csúcs a teljesítmény.

Már azt is lenyűgözve néztük, amikor tavaly a Duna felett kelt át egy artista Budapesten egy kifeszített drótkötélen. Ha arra azt mondtuk, hogy látványos volt, a jelzők gyakorlatilag elfogynak Jaan Roose esetében, aki több mint

3,5 kilométert tett meg Olaszország szárazföldi része és Szicília közt!

Az észt sportoló, aki nem mellesleg hollywoodi szuperprodukciókban kaszkadőrködik, első emberként kelt át száraz lábbal a Messinai-szoroson gyalog, mindössze 1,9 cm vastag felületen egyensúlyozva. A művelet nehézségét nem csak az jelentette, hogy Roose kibírja a távot, és megdöntse a korábbi, 2710 méteres csúcsot. A szoros időjárási körülményei sem voltak a legkedvezőbbek: itt mindig számolni kell a széllel, de a mediterrán hőség sem segített.

Útja nem volt zökkenőmentes: a 3646 méteres utat a csizma orránál kezdte szerdán reggel, miután feljutott a kiindulási helyre, egy 265 méter magas toronyra. Innen indult a menet, melynél nem csak a táv, hanem a szintkülönbség is tényező volt. Középen például 100 méterrel volt a tenger felett, de a végére fel kellett jutnia 130 méteres magasságba.

Roose gyalogos teljesítménye ugyan önmagában rekord lett volna, hiszen többet ment egyhuzamban, mint 2,7 km, de mivel a háromórás séta végén, 80 méterrel a cél előtt leesett a kötélről (a biztosítókötél nem engedte lezuhanni), nem tekinthető hivatalos rekordnak a művelet. A 32 éves férfi ettől függetlenül még büszke lehet a teljesítménye, három vb-címét pedig nem veheti el tőle senki, ahogy azt sem, hogy ő volt az egyetlen sportoló, akinek sikerült dupla szaltót ugrania egy kötélen.

A rekordkísérletről készült felvételt itt megtekintheted:

Forrás: Red Bull Content Pool
Kép(ek) forrása: Matteo Mocellin / Red Bull Content Pool