Life Kovács Miklós 2024. 07. 13.

Nem magyar, de közeli Európa legszebb borászata

Idén egy horvát szőlőbirtokot neveztek meg Európa legszebbjeként, az elismerés alapja 20 ezer értékelés alapján készült tanulmány.

A kutatás online adatok átfogó elemzéséből vonta le a következtetést, vagyis maga a nép, a borászatok látogatói állítják mindezt. Az értékelésekben a “gyönyörű” és “festői” kifejezésekre vadásztak, és több mint 500 európai szőlőbirtokot vizsgálva az első helyet 100-ból 97,9 ponttal a dél-horvátországi Rizman borászat nyerte el. Ez a 23 hektáros családi tulajdonú szőlőbirtok híres olasz, francia borászati régiókat előzött be, a magyarokról nem is beszélve.

A Štimac család tulajdonában lévő szőlőbirtok gazdag története több generációra nyúlik vissza, az első szőlőtőkéket még a 20. század elején telepítették. Az évek során a birtok 23 hektárnyi szőlővel és 1700 olajfával bővült, melyeket mai napig kézzel gondoznak. 2006 óta a család úttörő szerepet játszott új szőlőültetvények és olajfaligetek létesítésében Komarnában, Horvátország fejlődő borvidékén, a szőlőbirtok termelésének 90 százalékát őshonos fajták teszik ki, mint például a Plavac mali és a Pošip, valamint a Tribidrag fajta. 

A borászatnak van egy szabadtéri terasza, ahol a látogatók gyönyörű, tengerre nyíló kilátás mellett kóstolhatják meg a különleges borokat. A látogatókat kényelmes szállás és látnivalóként egy kis kápolna is várja.

Nem meglepő módon Olaszország foglalja el a második és harmadik helyet a Poggio del Moro Boutique borászattal és a San Giorgio a Lapi szőlőbirtokokkal, melyek Közép-Olaszországban, Firenze és Róma között találhatók. Franciaország viszont csak az ötödik helyen tűnik fel a Château de la Crée-vel, melyet szorosan követ az Egyesült Királyság az English Oak Vineyarddal.

Forrás: Outlook Traveller
Kép(ek) forrása: Vinarija Rizman/Facebook