Life FIRSTCLASS 2024. 07. 15.

Ez a leégés elleni védekezés új szintje

Manapság olyan mértékeket ölt az UV-sugárzás, hogy az sem mindegy, milyen ruhában állunk a napon. Itt van néhány hasznos tanács.

Sokat hallunk az UV-ről, de mi is a különbség az UV A és B között, melyik a veszélyesebb és miért? Az UV, vagyis az ibolyántúli sugárzás a Nap egyéb sugaraival tör a Föld légkörébe, mire a földre ér, egy része elnyelődik a légkörben, más része azonban megmarad.

A probléma abból adódik, hogy a földre érkező sugárzás 95%-a az úgynevezett, UV-A, míg 5%-a az UV-B. Az előbbi (UV-A) sugarak erősebbek, átjutnak a felhőkön és a bőr felső rétegén is, napallergiát és pigmentációs rendellenességet okozhatnak és bőröregedést idézhetnek elő. Ellentétben az UVB-sugarakkal, melyek a bőr mélyebb rétegeit is képesek elérni, és ott hosszú távú bőrkárosodást is okozhatnak.

Bár egészségre gyakorolt jótékony hatásáról ismert, amivel a testet D-vitaminhoz juttatja, mégis ez utóbbi a veszélyesebb nagy mennyiségben, mert leégéshez vezethet és rákkeltő hatása van, amelyet a WHO is alátámasztott.

A naptejek mellett az utóbbi időben a ruhák kérdése is górcső alá került, hiszen sajnos kialakult az a tévhit, hogy minden ruha kiszűri a káros sugarakat, és így teljesen védve vagyunk a veszélyektől.

Nem mindegy, mit viselünk a napon?

Bármilyen ruhadarab tud védeni, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagösszetételűek, ugyanis a különböző anyagok különböző mértékben eresztik át a káros sugarakat. Az UPF értékek úgy működnek, hogy megmutatják, a sugárzás mekkora része tud “áttörni” rajtuk, és éri el a bőrt. Például az 50-s UPF, az egy ötvened részt jelenti. De nem mindegy a szín és többek között a ruhadarab nedvességtartalma sem! Nézzük:

Az UV-sugárzás elleni védőruházat kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyag sűrűségét és színét is, mivel ezek jelentős hatással vannak az UV-szűrő képességre. Például a sötétebb színek általában jobban szűrik az UV-sugarakat, míg a fehér szín csak minimális védelmet nyújt.

A technikai ruházat, mely 50 faktoros UV-szűrővel rendelkezik, hatékonyabb védelmet nyújthat a nap káros sugarai ellen hosszabb távú kültéri tevékenységek során.

A leégés ellenei védekezés új szintje

Egy könnyű, nyári pamutpóló általában körülbelül UPF 5-ös védelmet nyújt, ami azt jelenti, hogy a UV-sugarak körülbelül 20%-a áthatol rajta – derül ki a Skin Cancer Foundation cikkéből. Az alaposabb védelem érdekében javasolt magasabb UPF-értékkel rendelkező ruházat viselése. A sűrű szövésű anyagok, mint a farmer, nagyon magas UV-védelmet biztosítanak, míg a poliészter körülbelül UPF 30-as védelmet nyújt. Az optimális napvédelem érdekében ajánlott az UPF 50+ ruházat viselése, mivel ezek a ruhadarabok legalább 98%-ban blokkolják az UV-sugarakat.

Technológia

A vízen, mivel nincs árnyék, és a sugarakat vissza is tükrözi a vízfelület, a sportolók erősen ki vannak téve az UV-sugaraknak. A vizes sportok kedvelői számára biztonságot nyújtó technológia az úgynevezett lycra, amely gondoskodik a megfelelő védelemről nyári sportok alkalmával, és vízlepergető technológiája révén gyors száradást biztosít, amellett, hogy rugalmas technikai anyaga hosszú távú komfortérzetet nyújt viselőjének sportolás során – derült ki az amerikai National Library of Medicine cikkéből. A nanotechnológia is jelentős szerepet játszik a modern sportfelszerelések fejlesztésében.

Az angol Royal Society of Chemistry cikke szerint az olyan anyagok, amelyek nanoszintű bevonatokkal vannak ellátva, nemcsak a vízlepergetést és az UV-védelmet biztosítják, hanem fokozott antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek segítenek megakadályozni a kellemetlen szagok kialakulását. Emellett ezek az anyagok növelik a ruházat tartósságát és kopásállóságát, ami különösen fontos az intenzív használat során.

“Az öltözködésben kifejlesztett különböző technológiák egyre jobban lehetővé teszik, hogy alkalmazkodjunk a környezetünk, gyakran káros hatásaihoz, illetve a különböző helyszínekhez”

– mondja Szabó János, a Columbia regionális márkamenedzsere.

A leégés ellenei védekezés új szintje

A ruhagyártó egyedülálló technológiát fejlesztett ki – Omni-Shade anyagaiban amellett, hogy légáteresztő képességüket megtartják, kiszűrik az UVA- és UVB-sugarakat.

Mit tegyünk, ha sok időt töltünk a napon?

Ha sok időt töltünk a napon, fontos, hogy megfelelő intézkedéseket tegyünk a bőrünk és egészségünk védelme érdekében. Amellett, hogy olyan ruházatot választunk, amely UPF-es minősítéssel rendelkezik és extra védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben, alkalmazzunk olyan hűsítő technikákat is, amelyekkel csökkenthetjük a testhőmérsékletünket. Vizezzük be a tartónkat, az arcunkat vagy a hajunkat, hogy elkerüljük a túlmelegedést.

Viseljünk valamilyen fejfedőt, amely árnyékot biztosít és csökkenti a közvetlen napsugárzás hatását. A szabadon lévő bőrfelületekre használjunk magas faktorú napvédőt, hogy megelőzzük a leégést és a bőrrák kockázatát. Végül pedig ne felejtsünk el folyamatosan hidratálni, hogy pótoljuk az izzadással elvesztett folyadékot, és fenntartsuk a szervezetünk megfelelő működését.

A kánikula elleni védelem tehát kifejezetten fontos, hiszen a túlzott hőhatás súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A hőségriasztás idején különösen ügyeljünk arra, hogy kerüljük a közvetlen napfényt a legforróbb órákban, általában 11 és 15 óra között.

Ilyenkor érdemes hűvös, árnyékos helyen tartózkodni, és könnyű, szellős és anyagában megfelelő ruházatot viselni. A modern technológia tehát jól láthatóan jelentős előrelépéseket tesz a sportolók védelme és kényelme érdekében. Az olyan anyagok, mint a lycra és a nanoszintű bevonatok, forradalmasították a sportfelszereléseket, biztosítva a vízlepergetést, az UV-védelmet és az antibakteriális tulajdonságokat.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/BARTON