Life Támogatott tartalom 2024. 07. 15.

Ezért nem mindegy, hol dolgozol, ha beüt a férfibaj

Most következő cikkünkben egy olvasónk tapasztalatait osztjuk meg azzal kapcsolatban, hogyan tanult meg együtt élni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással.

Ferenc már lassan 11 éve dolgozik ugyanabban a szakmában. Kezdetben gyakornoki pozícióban tevékenykedett, majd tanácsadó, később pedig középvezető lett. Mivel 50 felett jár, ezért esélyes volt, hogy őt is utoléri a férfiak egy rettegett, ámde kezelhető betegsége, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (benignus prosztata-hiperplázia, BPH).

Miért nem szabad félvállról venni ezt a betegséget? A megnagyobbodott prosztata gátolhatja a vizelet áramlását, emiatt megváltozik a húgyhólyag vizeletürítési képessége. Ha valaki nehezen induló vagy elakadozó vizelést vagy vizelés közben jelentkező erőlködést tapasztal, akkor jó eséllyel a BPH áll a tünetei hátterében. A tünetek közé tartozik még a gyakori és/vagy sürgető vizelési inger, többszöri éjszaka ébredés vizelési inger miatt, nehezített vizeletvisszatartás és -szabályzás, valamint akaratlan vizeletcsepegés (vizeletinkontinencia).

Ezért nem mindegy hol dolgozol, ha beüt a férfi baj

Elkerülni a szövődményeket

Ha valaki ezeket a tüneteket észleli magán, akkor mindenképpen javasolt orvoshoz fordulnia. A BPH nem egyenlő a rákos megbetegedéssel, de egyes esetekben súlyos szövődményekhez vezethet, például vesebetegséget vagy egyéb vizeletürítési nehézségeket okozhat.

Ferenc alapvetően coworking terekben végzi a munkáját, vagyis olyan rugalmas irodai környezetben, ahol különböző vállalkozások, szabadúszók és munkavállalók dolgoznak együtt. Ezekben a közösségi irodákban általában nincsenek külön irodai helyiségek vagy válaszfalak, így a munkaterület tágasabb. A coworking irodákban általában kényelmes munkaállomások, tárgyalók és közösségi terek találhatók, amelyeket a bérlők használhatnak. A coworking irodák előnyei közé tartozik a rugalmasság, a közösség és a kreatív környezet.

Nekem ez nagyon fontos, hiszen a BPH tüneteit csak súlyosbíthatja a folyamatos, egész napos ülés. Jó, ha fel tudok állni, adott esetben állva tudok tárgyalni valakivel. Az is fontos számomra, hogy akkor csinálhatok magamnak egy gyógyteát amikor csak akarok.” Hozzátette, tudja azt is, hogy nincsenek csodák, amióta rájött, miben szenved, felkeresett egy orvost, aki felkészítette őt arra, hogyan éljen ezzel együtt.

Fotó: Lukasbieri/Pixabay.com

Fotó: Lukasbieri/Pixabay.com

Fontos a rugalmasság

Ferencnek fontos, hogy bármikor ki tud szaladni a vécére, mert elérhető közelségben van, és a coworking terekből adódó rugalmasság miatt úgy tudja megszervezni a munkaidejét, ahogyan az neki a legkényelmesebb. Ő dönt, mikorra foglal le egy tárgyalót vagy egy irodát. Így jó előre fel tud készülni a kötelezettségeire, és a BPH nem fog kellemetlen meglepetéseket okozni.

„Nincs más célom, csak az, hogy úgy éljek együtt ezzel a betegséggel, hogy közben ne keserítsem meg a szeretteim vagy a munkatársaim életét” – hangsúlyozta Ferenc. A coworking tér jóval könnyebb megoldás, mint az otthoni munkavégzés. Ferenc szerint nem is lenne jó, ha folyton otthon, a család nyakán ülne.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tehát szinten tartható, de fontos, hogy az életmódunk kialakításakor figyelembe vegyük a szükségleteinket és a betegséggel járó tüneteket.

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Ezért nem mindegy hol dolgozol, ha beüt a férfi baj

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kép(ek) forrása: Pixabay.com