Life Hirdetés 2024. 07. 15.

Küzdelem a fenntarthatóságért, kívül-belül (x)

Egy vállalkozás fenntarthatósága több tényezőtől függ. Ahhoz, hogy sikeresek maradjunk, figyelembe kell vennünk a környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokat egyaránt, és felelősséget kell vállalnunk önmagunkért és a döntéseinkért. Az egészségünk sok mindenben hasonlít egy fenntartható vállalkozáshoz.

A bor férfidolog

Miklós és felesége 50 évesen menekültek el a nagyvárosból, miután fiaik kirepültek a családi fészekből. A férfi örökölt egy pici szőlőskertet a Somogyi-dombságban, és bár eddig csak inni szerette a jó bort, úgy döntött, ennél többre vágyik. Kitanulta a borászszakmát, Anikó pedig megálmodott és kialakított egy stílusos, pici kis vendégházat a birtokon. Ma már nagyjából 1 hektáron gazdálkodnak, kb. 5000 tőkével, amelyeken a régió egyedi mikroklímájának és talajviszonyainak köszönhetően olaszrizling, chardonnay és kékfrankos szőlő terem. Miklósékat hamar befogadták a helyiek, boraik pedig – amelyek kis tételben készülnek, és a lokalitás jegyében jellemzően a környéken értékesítik őket – egyre ismertebbé, kedveltebbé válnak. Időközben legidősebb fiuk és annak családja is csatlakozott hozzájuk, így most már igazi családi gazdaságuk van.

Fenntartható szőlőskert: ember és természet harmóniája

Miklóséknak az elejétől fogva többet jelentett a szőlőskert egyszerű termelési eszköznél. A modern technológiát igyekeznek okosan ötvözni a hagyományos módszerekkel, és céljuk, hogy megőrizzék a terület sokszínű élővilágát, ahol harmóniában él fű, fa, virág, állat és ember. Nem használnak semmilyen gyomirtót, rovarölőt, a szőlő préselése részben hagyományos módszerekkel történik, a bor pedig a pincék hűvösében, mesterséges hűtés nélkül, fahordókban erjed. Ahol csak lehet, a legtermészetesebb, legegyszerűbb technológiát használják, és hisznek a családi, közösségi összefogás, a kétkezi munka erejében, amely a szőlő, a bor és a természet szeretetétől lesz igazán sikeres. Miklósék minden egyes eladott palackkal olyan gondosan bánnak, mintha azt saját maguknak, ünnepi alkalmakra tartogatták volna.

Ahogy a jó bor, úgy a férfi is az idővel nemesedik

A vidéki élet és a gazdálkodás teljesen megváltoztatta Miklós életét és gondolkodását. A nagyvárosi nyüzsgést, a rohanó tempót lassabb, tudatosabb és egészségesebb életmód váltotta fel, amely nemcsak a mentális, de a testi egészségének is jót tett. Bár túl van már a hatvanon, egészségesebbnek érzi magát, mint valaha. A stressz okozta fizikai tünetei eltűntek, az izmait szálkásabbá tette a szabadban végzett munka, és a feleségével szorosabb a kapcsolatuk, mint bármikor. Persze az idő múlását így sem tudja megállítani, de már nem is akarja: elfogadta az ezzel járó nehézségeket, és igyekszik ezekre felkészülni, természetes megoldásokat keresni.

Proxelan: a prosztata egészségének fenntartásáért

Így volt ez akkor is, amikor elkezdte érezni a korral járó, az idősebb férfiaknál már természetesnek is tekinthető jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit: a gyakori éjszakai felkeléseket, a sürgető vizelési ingert, pedig néha alig tudott kipréselni pár cseppet magából. Tisztában volt vele, hogy a prosztataproblémák az ő korában minden második férfit érintenek. A felesége talált neki egy nyugtató, ápoló, tökmagolaj-tartalmú, helyi hatású készítményt, a Proxelan végbélkúpot a prosztataproblémái kezelésére. A Proxelan végbélkúp gyógynövények (tömjénfa, teafa, szalmagyopár, ázsiai gázló) kivonata mellett hialuronsavat is tartalmaz. Ez az emberi szövetekben is megtalálható óriásmolekula a saját súlya ezerszeresének megfelelő vizet képes megkötni. Biológiai „kenőanyagként” segíti a szövetek hidratálását, az esetlegesen sérült szövetek regenerálódását és a rugalmasságuk megőrzését. Miklós arra is rájött, hogy a koffeint és az alkoholt nem szabad túlzásba vinni, bár egy pohár bor – már csak szakmai okoból is – belefér.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.