Life Támogatott tartalom 2024. 07. 15.

Lehet, hogy eddig rossz alsóneműket viseltél?

A férfi öltözködését nemcsak a hangulata, hanem az egészségi állapota is meghatározhatja. Most azoknak próbálunk segíteni, akik férfibajjal küszködnek.

Na, de mit is hívunk férfibajnak? Ez egy meglehetősen tág fogalom lehetne, de a legtöbbször a „férfifelfázást”, a prosztatagyulladást értjük alatta. Ez egy olyan állapot, amikor a prosztata duzzadttá, érzékennyé és gyulladttá válik. A prosztatagyulladás ugyanakkor nem összetévesztendő a prosztatarákkal vagy a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással!

Érdekes lehet megemlíteni, hogy egyre gyakrabban fordul elő az olyan krónikus prosztatagyulladás, amelynek hátterében nem áll baktérium. Ez azt jelenti, hogy gyógyszerekkel vagy antibiotikumokkal nem is lehet megbirkózni vele. Milyen tünetekkel járhat egy ilyen megbetegedés?

Kisugárzó fájdalom

A krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás, vagy a krónikus kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) jellemző tünetei közé tartozik, amikor szúró érzés jelentkezik a péniszben vagy a herezacskóban. Ilyenkor a páciensek rendre megpróbálnak visszaemlékezni, hogy mi okozhatja, mi történhetett, de az igazság az, hogy teljesen felesleges visszapörgetni a napokat, heteket: több, mint valószínű, hogy a CPPS által kiváltott kisugárzó fájdalomról van szó.

Szintén gyakori kísérő tünet lehet a herezacskó és a végbél közötti területen jelentkező fájdalom, de gyakran az alhasban is érezni a duzzadt prosztata okozta nyomást. Olvasónk, Róbert szerint ezek még csak inkább diszkomfortérzéssel járó tüneteknek nevezhetők. „Amikor a kisvécézéseknél azt tapasztaltam, hogy még egy kiadós sörözés után is gyenge a vízsugár, úgy éreztem, minta valami szelepet nyeltem volna le, ami nem engedi, hogy kiürüljön a húgyhólyagom” – írta levelében olvasónk, aki arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a férfiaknak egyáltalán nem lenne szabad félvállról venni a prosztatagyulladást.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Az az igazság, hogy ez egy nagyon alattomos dolog. Sültem már fel egy 10/10-es csaj előtt éjszaka, mert úgy éreztem, már jövök ki a betegségből. Rajta voltam, hogy gólt rúgok, de a helyzet az, hogy a zászló csak félárbócon állt. Nem volt alkalmas arra, hogy bevessem a hancúrlécet” – jegyezte meg Róbert.

Hozzátette, nem az alkohol miatt volt, mert nem is öntött fel a garatra aznap este. A reggeli merevedés megmaradt ugyan, de a kudarcélmények miatt még jobban rástresszelt. És ez egy olyan öngerjesztő folyamat lett, aminek az állandósult merevedési zavar lett a vége. Ha pedig mégis sikerült beleállnia, akkor az nem egyszer fájdalmas ejakulációval végződött.

Jó darabig halogatta, hogy orvoshoz menjen. Végül mégis urológushoz fordult, aki már az elején gyanakodott rá, hogy itt bizony a prosztatával nem stimmel valami. Róbert sokféle tippet és tanácsot kapott a kezelési terv mellé.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Ne legyen szűk

„Az öltözködésemről is szó esett. Az orvos azt mondta, hogy régen cikizték a férfiakat a fecske miatt, de az az igazság, hogy az tartja meg rendesen a heréket, és így nem alakul ki vérbőség vagy visszér ott lenn. Fontos továbbá, hogy mi férfiak kerüljük a szűk farmereket, mert azzal meg pont az ellenkezőjét érjük el, szinte elszorítjuk a nemi szervek környezetében lévő ereket” – hangsúlyozta Róbert. Amennyiben valaki sportolni jár, akkor pedig különösen ajánlott a fecske viselése, mert az kellően megfogja a dolgokat, de mégsem szorítja el a vérkeringést a herékben vagy a péniszben.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Ha valaki évekig rossz ruhadarabokban jött-ment, és csak a krónikus prosztatagyulladás tudta ráébreszteni a bajra, akkor azon nincs mit búslakodni, jobb későn, mint soha, ugyebár. Azoknak, akik ezzel a problémával kénytelenek szembesülni, azt szokták javasolni, hogy lehetőleg kényelmes alsóneműket, illetve laza, légáteresztő nadrágokat hordjanak. A legjobb a pamut, mert az egy természetes, lélegző anyag.

Jól látszik tehát, hogyha beüt a férfibaj, akkor érdemes komplexen gondolkodni, és nemcsak az életmódon, hanem a ruhatáron is javasolt változtatni ezt-azt!

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.  Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Ezért nem mindegy hol dolgozol, ha beüt a férfi baj

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Getty Images