Life Fehér Patrik 2024. 07. 19.

Áttörés, jöhetnek az olcsó átlátszó tévék

Jelenleg még kuriózumnak számítanak, hamarosan azonban hétköznapivá is válhatnak az átlátszó kijelzők egy új, olcsó gyártási technológiának köszönhetően.

2024 erősen indult, legalábbis ami a nagy képernyőjű szórakoztatóelektronikai eszközöket illeti. Az év legfontosabb technológiai kiállításán, a CES-en az LG és a Samsung is bemutatta saját átlátszó tévéjét, magukra irányítva a figyelmet.

Azóta talán kicsit kevesebb szó esett a technológiáról, de a fejlesztések nem álltak le. Jól mutatják ezt azok a koreai kutatók, akik előállítottak egy 100 col átmérőjű átlátszó kijelzőt úgy,

hogy a költségeket a tizedére csökkentették.

Az új kijelző egyenletesen elosztott, 100 nanométer átmérőjű titán-dioxid nanorészecskéket tartalmaz, körülbelül olyan vastagságban/vékonyságban, mint az emberi haj. Erre vetít egy beépített nagy teljesítményű projektor olyan jól, hogy a képernyő 170 fokos betekintési szöggel rendelkezik – ami rögtön 340, hiszen mindkét oldalról figyelhetőek az események.

Áttörés, jöhetnek az olcsó átlátszó tévék

Az átlátszóságot szabályozni is lehet: a rendszerbe egy olyan folyadékalapú filmréteg is került, melyet elektromos impulzusok segítségével lehet teljesen átlátszóvá, vagy szinte átláthatatlanná tenni. Utóbbi esetben olyan eredményt kapunk, mintha tejüveget néznénk.

Áttörés, jöhetnek az olcsó átlátszó tévék

Mindez tehát olcsóbb, de még fontosabb, hogy működőképes is. Tesztelték már hidegben, melegben, extrém időjárási körülmények között is. Épp strapabírósága miatt akár nyilvános helyeken is lehet belőle kijelző, de nem lehet elvetni azt sem, hogy az otthonokba is beköltözik egy nap a technológia.

Forrás: KIMM