Life Fehér Patrik 2024. 07. 24.

Sör folyik a kútból Budapesttől négy órára

Már-már a valóra vált férfimennyország található Szlovéniában, ahol az utcai kutakból különféle söröket csapolhatnak maguknak az arra járók.

Aki már utazott autóval Szlovéniába, vagy esetleg az ország autópályáin keresztül Olaszországba, a saját szemével is láthatta, milyen jelentős is ott a sörfőzési kultúra. Hatalmas komlóültetvényekkel találkozhatunk több helyen is, melyek természetesen finom italok készítésére termelnek.

A sörkultúra előtt azonban talán egy hely sem tiszteleg jobban az országban, mint a Budapesttől mindössze négyórányi autóútra lévő Žalec városa, ahol a közkutak egy részéből

víz helyett is sör folyik.

A modern kutat még 2017-ben adták át. A két félkör alakú építmény egyik részéből víz jön, a másik fél hat csapját pedig szlovén mikrosörfőzdék veszik birtokba, ezekből az arra járók maguknak csapolhatnak sört. Ehhez kell egy speciális, csippel ellátott korsó, mely lehetővé teszi hatszor 1 dl csapolását áprilistól októberig.

Sör folyik a kútból Budapesttől négy órára

A környékben egyébként már egészen régóta termesztenek komlót, a termelés a virágkorát még Mária Terézia (1740-1780) uralkodása alatt élte.

Forrás: I feel Slovenia
Kép(ek) forrása: Getty Images