Life Fehér Patrik 2024. 07. 25.

Ezért vannak tele a hidak szerelemlakatokkal

Oké, oké, a válasz egyértelmű: azért, mert a szerelmesek rárakják. De ki kezdte el ezt az egészet?

Biztos jártál már olyan helyen, ahol szerelemlakatok tömkelegére bukkantál, akár direkt, akár véletlen. Túl sok dolog nem kell az ilyen helyek létrejöttéhez: elég egy híd vagy egy kerítés olyan része, ahová már fixen lehet rögzíteni egy zárat. Ahová pedig egy zárat már rögzítettek, oda többet is lehet, lévén, hogy erre már egy lakat U alakú fémrésze is alkalmas.

A világszerte népszerű szokás eredete nem teljesen tisztázott, de már az első világháború idején is szokás volt így megörökíteni két ember kapcsolatát. A szerbiai Vrnjačka Banja nevű településen a Szerelem hídjára kerültek az első ilyen lakatok, és innen elég hamar elterjedt. A gyakorlat azonban a 2000-es években, Olaszországban kapott igazán szárnyra, miután Federicco Moccia író egyik novellájában valaki a római Ponte Milvio hídon helyezett el egy szerelemlakatot.

Kép: Maja Hitij/Getty Images

Kép: Maja Hitij/Getty Images

Innentől tényleg nem volt megállás. A szokást már vizsgálták tudományos céllal az érzelmekre gyakorolt hatását elemezve, de több kellemetlenséget és bosszúságot is okoztak a szerelem eme kifejezőeszközei. A lakatok tömege ugyanis sokszor óriási teher a hidakra és egyéb építményekre, így nem egyszer kell őket nagy mennyiségben eltávolítani helyükről ahhoz, hogy megőrizhessék a szerkezeti stabilitást.

Te tettél már valahova szerelemlakatot? Ha igen, írd meg nekünk!

Forrás: IFLScience
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Roberto Machado Noa/UCG/Universal Images Group via Getty Images